Dag-tot-Dag programma Trouw-Lezersreis Zuid-Puglia

DAG 1 T/M DAG 2

Op dag 1 van deze treinreis begint uw duurzame vakantiegevoel al bij vertrek uit Nederland. In Amsterdam, Utrecht of Arnhem stapt u ’s ochtends vroeg, zonder gedoe met inchecken of veiligheidscontroles, in de comfortabele en pijlsnelle ICE-trein. Voorzien van alle gemakken, zoals wifi, stopcontacten onder uw stoel en een uitstekend restaurant aan boord, reist u in één ruk door naar Basel, langs Keulen en Frankfurt. Onderweg heeft u alle tijd om u rustig op uw vakantiebestemming voor te bereiden, al dan niet onder het genot van een kopje koffie of een stuk Flammkuchen.

In Basel stapt u over op de Zwitserse Intercitytrein, die u in het middaglicht langs één van de mooiste treinroutes dwars door de Alpen naar Lugano voert, aan het gelijknamige meer. U zult ogen tekort komen om het landschap om u heen te bewonderen, met ongenaakbare bergtoppen die weerspiegeld worden in helderblauwe meren, en rijdt door de langste tunnel ter wereld. Ook deze trein heeft een boordrestaurant. Langs het beroemde Comomeer bereikt u vervolgens in de avond het indrukwekkende station van Milano Centrale.

ROMANTISCHE ITALIAANSE NACHTTREIN VANUIT MILAAN!
Daar wacht het sluitstuk van een heenreis vol ontdekkingen op u: de Italiaanse nachttrein van Milaan helemaal naar de hak van de Italiaanse laars. Langs o.a. Parma en Bologna bereikt uw nachttrein rond middernacht de Adriatische kust bij Rimini. Praktisch langs de branding zakt u verder of naar het zuiden, maar de kans is groot dat u dit gedeelte alleen in uw dromen meekrijgt. In comfortabele slaaprijtuigen kunt u bijkomen van alle indrukken, zodat u de volgende ochtend uitgerust aankomt in Puglia.

Iets voor 7 uur ’s ochtends van dag 2 rijdt de nachttrein de levendige stad Bari binnen. Voordat u daar de trein neemt naar het vliegveld om uw auto op te halen kunt u meteen genieten van uw eerste Italiaanse ontbijtje.

DAG 2 T/M DAG 5

In de vroege ochtend van dag 2 (om 6.44 uur), na aankomst bij het centraal station van Bari, gaat u de auto ophalen bij het dichtbij gelegen vliegveld van Bari, welke gemakkelijk en snel te bereiken is via een directe treinverbinding: u kunt gebruik maken van de lijn FR2 (grigia – grijs) en/of de FM2 (gialla – geel). Het treinkaartje (5,00 euro pp) kunt u kopen bij een van de loketten in het station van Bari. Bij het vliegveld staat de volgeladen elektrische auto voor u klaar. Vanaf het vliegveld rijdt u in zuidwestelijke richting naar uw eerste accommodatie, Country Resort Borgo Valle Rita (ongeveer 100 km rijden), gevestigd op het platteland rond het plaatsje Ginosa, waar u 3 nachten verblijft.

Vanuit Ginosa kunt u verschillende uitstapjes maken, zeer aan te raden is een bezoek aan de stad Matera (in de aangrenzende regio Basilicata) beroemd om haar stenen, ofwel Sassi: dit zijn prehistorische grotten die bewoond zijn gebleven tot wel 1950! Nu is het een door Unesco beschermd cultuurmonument met kunstateliers en eethuisjes. Matera werd door Mel Gibson als filmdecor gebruikt voor The Passion, waarin de stad fungeert als Jeruzalem, en kort geleden werd de laatste James Bond film daar opgenomen. Matera is Culturele Hoofdstad van 2019.

Alberobello bevind zich op 75 km van uw accommodatie en maakt deel uit van de Valle D’Itria, een vallei beroemd om haar trulli. Behalve in Alberobello vindt u ook rondom de plaatsen Locorotondo, Ceglie Messapico, Cisternino, Martina Franca e Castellana Grotte tientallen trulli. De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en is een typische, in het rond gebouwd wit huisje, met een grijs puntdak, opgebouwd uit blokken kalksteen. Het lijkt zo uit een sprookje te komen. Alberobello heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst veroverd.

Liefhebbers van het strand kunnen vanuit Ginosa talloze verschillende badplaatsen bezoeken, zoals Marina di Ginosa en Marina di Pulsano. Marina di Ginosa is een van de mooiste kustplaatsen van het gebied rond Taranto. Dankzij de hoge kwaliteit van het zeewater en de zandstranden heeft Ginosa de Blauwe Vlag verkregen. Kenmerkend voor de stranden van Marina di Ginosa zijn de dennenbossen langs de kust, die deel uit maken van het beschermde natuurgebied “Pinete dell’Arco Ionico”.

Marina di Pulsano is een stadje met lage kliffen, witte inhammen, helder water en een prachtig landschap. Ten zuiden van Taranto ligt eveneens een ander charmant gebied, Marina di Leporano, ideaal voor diegenen die liever een grillige kustlijn met kliffen willen zien, onderbroken door kleine zandstranden.

NOG EEN TIP
Breng een bezoek aan Altamura, een belangrijke historische stad, gelegen op 500 meter hoogte, in het hart van Puglia. Gebouwd als een nederzetting in de oudheid, maakt het deel uit van een traditioneel agrarisch centrum tussen de regio’s Murgia en Basilicata, dat zich ontwikkelde rond de oude nederzetting van de “Peucezi” -mensen.

Deze oude nederzetting werd oorspronkelijk omringd door megalithische muren uit de 5e – 3e eeuw voor Christus, en delen daarvan zijn nog steeds zichtbaar! Altamura wordt ook la città del pane genoemd, oftewel de stad van het brood. Het brood is hier heel bijzonder, voorzien van een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidium van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.

DAG 5 T/M DAG 8

In de loop van de vijfde dag vertrekt u richting uw volgende accommodatie, Relais Terre di Terre, gelegen te midden van 100 hectare aan olijfboomgaarden, op slechts 2 minuten rijden van het centrum van Avetrana.
Het stadje Avetrana is een minder bekend pareltje, een authentieke bestemming, ver van de gebaande toeristische paden en vrijwel onaangetast door de buitenwereld. Het is een ongelooflijk fraai stadje om te ontdekken en heerlijk rond te wandelen. Daarnaast zijn er een aantal prachtige strandjes te vinden. Dit is echt een geweldige locatie om kennis te maken met de authentieke Italiaanse manier van leven…

Het gebied rond Avetrana wordt sinds de Neolithische periode bewoond en in het stadje zelf zijn veel verschillende tijdperken terug te vinden. Een bezoek waard zijn het indrukwekkende Normandische kasteel, de prachtige 18e-eeuwse Chiesa Madre, het adembenemende 17e-eeuwse complex van het keizerlijke paleis en meerdere archeologisch interessante locaties uit verschillende perioden. Een bezoek aan Avetrana staat garant voor heerlijk rondwandelen en genieten van het stadje en de verschillende periodes die in de architectuur naar voren komen, het bewonderen van de karakteristieke straatjes, genieten van heerlijke maaltijden en het opdoen van de authentieke sfeer van de stad.

Tijdens het verblijf in Masseria Bosco geniet u ook van uw excursie naar de barokke stad Lecce (inclusief in de reis).

Lecce is zowel een toeristische bestemming voor bv. de zomer als een kunststad. Het staat vol met meesterwerken uit de Romeinse, middeleeuwse en renaissance-periode, maar bovenal is Lecce een barokke stad. Hier wordt de barok op een unieke manier uitgedrukt. Decoraties verrijken de gebouwen met de sterke kleuren van de “pietra leccese” (steen van Lecce): zachte en compacte kalkhoudende steen, met wit/ gouden kleuren. De barokstijl verspreidde zich in Lecce tijdens de Spaanse overheersing, waarbij de klassieke kunst werd vervangen en een stijl gecreëerd werd die meer ruimte liet aan de verbeelding van de kunstenaars. In het stadscentrum kunt u prachtige voorbeelden bewonderen van het metselwerk in monumentale kerken, balkons en terrassen. Gezellig, divers en dicht bij zee; Lecce is een must-see plek in Puglia.

NOG EEN TIP
Breng een bezoek aan de kust en de stad Gallipoli: Gallipoli is een populaire vissershaven en strandbestemming op het schiereiland Salento.

Hoewel het populair is bij Italianen, is het niet bekend bij toeristen en is het dus nog mogelijk om te genieten van een meer ‘authentieke’ vakantie in Italië.

Gallipoli is verdeeld in twee zones, de ‘oude stad’ en de nieuwe stad. De oude stad, gekenmerkt door de mix van gebouwen die dateren uit verschillende tijdperken en culturen, is gebouwd op een eiland dat nu is verbonden met het vasteland door een brug en het is dit deel dat de meeste belangstelling heeft van bezoekers.

DAG 8 T/M DAG 11

In de loop van dag 8 vervolgt u uw vakantie richting de oostkust van Salento. Uw volgende en tevens laatste accommodatie is de sfeervolle Masseria Capece nabij Cisternino.

Cistenino zelf is zeker een bezoek meer dan waard, met een prachtig historisch stadscentrum dat in de laatste eeuwen amper veranderd is. U kunt er veel idyllische, schaduwrijke straten, historische kerken en elegante piazze (pleinen) vinden. Tijdens een wandeling komt u een paar panoramische uitzichten tegen die u het omliggende platteland laten zien, met ook hier de typische trulli en stapelmuren die over de golvende heuvels en groene velden verspreid liggen. Cisternino is ook bekend om enkele architecturale wondertjes, waaronder de Normandisch-Zwabische toren uit de 13de eeuw en de 14de -eeuwse kerk van San Nicola met voorgevel uit de 18de eeuw en funderingen uit de 6de eeuw. Neem verder een kijkje in de barokke kerk van San Cataldo of het indrukwekkende Palazzo Amati.

Op ongeveer 60 km van uw accommodatie ligt Brindisi, een stad van Messapiaanse oorsprong en een oude Griekse kolonie. De stad verwierf groot belang en prestige onder de Romeinse heerschappij en werd de belangrijkste haven voor de routes naar de oostelijke landen, en ook een plaats van cultuur en handel.

Vanaf de 2e eeuw na Christus was Brindisi rechtstreeks verbonden met Rome via de Via Appia, die na het passeren van Taranto de haven van Brindisi bereikte. In de loop van de geschiedenis werd Brindisi veroverd door de Ostrogoten en de Byzantijnen. Het werd vernietigd in 674 maar daarna snel herbouwd. In de 11e eeuw werd het veroverd door de Noormannen en werd het onderdeel van het Prinsdom Taranto en het hertogdom Apulië.

De stad keerde terug naar zijn vroegere glorie tijdens de kruistochten als een bevoorrechte haven voor het Heilige Land. Tijdens deze periode herwon de stad de zetel van de bisschop en begon de bouw van de kathedraal en het kasteel. De beste manier om Brindisi te verkennen is te verdwalen. Het centrum is vrij klein, dus u komt waarschijnlijk op een gegeven moment terug op het startpunt. De kathedraal en het prachtige Palazzo Arcivescovile (het aartsbisschoppelijk paleis) met uitzicht op het plein zijn een must.

NOG EEN TIP
Ostuni (op nog geen 20 km bij uw accommodatie vandaan) staat bekend als de città bianca, de witte stad. Het oude centrum heeft een eigenaardige naam, la Terra, wat in het Italiaans het land, de grond maar ook de aarde betekent. La Terra loopt helemaal rond de kern van de stad, de kathedraal, die op het hoogste punt staat.

De schoonheid van Ostuni zit ‘m in de bijzondere mix van kenmerken uit diverse windstreken, zoals de witte huizen die wijzen op een oosterse modellering van de stad; de omringende muren gebouwd door de Messapi en opnieuw ontworpen door de Aragonesi.

De gelaagdheid van de stad is in overeenstemming met de verschillende periodes van zijn historische groei; de architectuur is in harmonie met het omliggende landschap dat bestaat uit olijfbomen die tot de Adriatische zee reiken. Een gelukkige combinatie die van Ostuni een van de meeste bijzondere steden van Puglia heeft gemaakt, waar u een heerlijke vakantiedag door kunt brengen.

DAG 11 T/M DAG 12

Op de terugweg maakt u de treinreis in de omgekeerde volgorde, waarbij u op uw laatste vakantiedag in Puglia (dag 11) pas na 9 uur ’s avonds in de trein hoeft te stappen. Dit biedt u de kans om overdag nog iets te ondernemen, wellicht om een bezoek aan Bari te brengen.

U hoeft dus ook pas later op de dag de elektrische huurauto in te leveren bij het vliegveld van Bari (hoeft niet volgeladen te zijn!). Houdt er rekening mee dat het vanuit uw accommodatie naar het vliegveld van Bari 80 km is, dat betekent circa 1 uur rijden.

Vanaf het vliegveld van Bari neemt u weer de trein naar station Bari Centrale (lijn FR2 en/of FM2) en daar neemt u de nachtrein richting Milaan. In Milaan heeft u de volgende ochtend (dag 12) uitgebreid tijd om met een laatste Italiaanse koffie afscheid te nemen van dit gastvrije land. Na nog maar twee overstappen bent u dezelfde avond weer terug in Nederland.

DUURZAME EXCURSIES

Low Carbon Travels werkt in Puglia samen met een lokale organisatie voor het verzorgen van excursies en activiteiten. Tijdens deze Train&Drive kunt u een aantal interessante en duurzame excursies bij boeken. Meer info hierover treft u op onze excursies pagina.