DUURZAAMHEID
Waarom zijn onze reizen duurzaam en CO2-Neutraal?

Toerisme is mondiaal de grootste groeisector, één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Naast de economische voordelen rijst echter ook bezorgdheid over de nadelen van grote toeristenstromen.

De verplaatsing van mensen draagt voor vijf procent bij aan de opwarming van de aarde. De kwetsbaarheid van de aarde ten aanzien van de klimaatverandering, en hiermee de noodzaak tot ingrijpen op korte termijn is één van de grote uitdagingen van deze tijd.
Daarom is het zeer belangrijk om nieuwe manieren van reizen te vinden die rekening houden met milieu, lokale cultuur & natuur, en de plaatselijke economie.
Met andere woorden: duurzame reizen!
Low Carbon Travels is een in 2018 gestarte reisonderneming met als missie het bieden van een duurzaam en verantwoord alternatief op vervuilende reizen. Ideaal voor klanten die bezorgd zijn om hun impact op onze planeet, en juist een positieve bijdrage willen leveren aan de lokale cultuur en de plaatselijke economie, zonder dat ze in moeten leveren op comfort of vakantiebelevenis!

Maar hoe zorgen we ervoor dat onze reizen duurzaam zijn?

Al onze reispakketten onderscheiden zich door een lichtere ecologische voetafdruk (low carbon footprint): dit is in eerste instantie mogelijk dankzij het gebruik van een volledig elektrische huurauto op de bestemming, welke gratis opgeladen kan worden bij de accommodaties waar de klant slaapt.
De accommodaties worden ook gekozen aan de hand van duurzame aanpassingen en de “groene” filosofie waarmee de eigenaren alle processen uitvoeren: denk aan kleinschalige accommodaties met hergebruik van reeds aanwezige oude bouwmaterialen, bewust omgaan met afval, opvang en hergebruik van regenwater, geen gebleekte linnen. Bijna alle accommodaties zijn zelfvoorzienend in energiebehoefte (dankzij zonnepanelen of windmolens) en gebruiken producten uit eigen landbouw zoals wijn, olijfolie, fruit, jams etc.

De reis richting de vakantiebestemming wordt aangeboden per Internationale trein, en in het geval van een zuidelijke bestemming, betekent dat een reis per nachttrein. Dit type vervoer is niet alleen duurzaam, maar ook een echte belevenis: intens genieten van het voorbij glijdende landschap en lekker uitgerust wakker worden op de bestemming!

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat vliegen vervuilend is en zien de trein als een aantrekkelijk alternatief. Op wandelen en fietsen na, is reizen per trein de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Tot 75% minder CO2-uitstoot dan bij een vliegreis ten tot 66% minder CO2-uitstoot dan reizen per auto.

Een treinreis is helaas niet altijd mogelijk voor de klant, en in die gevallen bieden we als alternatief een vliegreis aan. Uiteraard altijd met luchtvaartmaatschappijen die bewust omgaan met duurzaamheid en belangrijke CO2 reductieplannen hanteren, zoals KLM en Transavia. Hoe dan ook, alle vluchten worden altijd CO2 gecompenseerd zodat de vlucht CO2-Neutraal is.
Verder werkt Low Carbon Travels uitsluitend met lokale ondernemingen om daarmee ook de economie in de regio’s (waar we vakanties aanbieden) te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van excursies die de vakantie nog leuker en rijker maken. Het geld vloeit dus niet weg naar multinationals of aandeelhouders in het buitenland. Social Return vinden we heel belangrijk. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan kookworkshops onder begeleiding van mensen in de re-integratie of jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is ook een aspect van duurzaamheid en van bewust reizen voor behoud van de lokale economie en lokale tradities.

Hoe werkt CO2-Compensatie?

Als reisonderneming maken we gebruik van gecertificeerde CO2-Compensatie projecten via officiële organisaties, zoals GreenSeat en Trees For All, die strenge kwaliteitscriteria hanteren.

Dankzij deze organisaties zijn we inmiddels in staat om niet alleen de CO2-Uitstoot van de vlieg- en of treinreis te berekenen, maar ook die van een verblijf in een accommodatie. Hiermee kunnen we dus een beeld krijgen van de volledig CO2-Uitstoot van een pakketreis, om die vervolgens dan volledig te kunnen compenseren en zo de reis CO2-Neutraal te maken.

Alle projecten waaraan Low Carbon Travels doneert ten behoeve van CO2-Compensatie zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde of nog vast te leggen CO2. Ook de impact op sociaal, economisch en ecologisch gebied wordt gemonitord en gecontroleerd.

Hiervoor bestaan verschillende certificeringsstandaarden zoals de Gold standard, Plan Vivo en Verified Carbon Standard. Zowel de partijen die de certificering uitvoeren alsook de certificeringsstandaarden, worden op hun beurt weer gecontroleerd door onafhankelijke partijen.

Dankzij onze samenwerking met GreenSeat en Trees For All kunnen we spreken van CO2-Neutrale reizen en zijn we in staat om de wereld een stuk duurzamer en mooier te maken!