REISTIPS VILLA SPACCAFORNO

Caltagirone: Caltagirone, op 600 m hoogte, is beroemd om de aardewerk- en terracottafabricage. Tussen de boven- en benedenstad ligt de beroemde betegelde trap uit 1608. Caltagirone ligt op de plaats waar al in de Steentijd (3e millenium v.C.) bewoning was. De Arabieren noemden het Qalat-al-Ghiran (kasteel boven de grotten), vandaar de naam. Bij de aardbeving van 1693 is de stad compleet verwoest, en daarna in de 17e en 18e eeuw herbouwd in barokstijl.

Modica: Modica ligt in een gebied dat al sinds de prehistorie bewoond is. Het is dan ook niet gek dat er door de jaren heen meerdere volken aan macht zijn gewest in deze stad. Naast de Grieken en de Romeinen hebben hier ook Arabieren gewoond. Honderden jaren geleden is de stad opgesplitst in twee delen, waarvan het ene hoger ligt dan het andere. In 1693 werd Modica getroffen door een aardbeving, waardoor de stad grotendeels verwoest werd. In de jaren daarna hebben de bewoners de stad in een barokke stijl herbouwd. Sindsdien staat het centrum ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In elk deel van de stad vind je smakelijkste restaurantjes en de leuke boetieks. Het oudste deel van de stad is een aanrader door de authentieke, historische winkeltjes. Hier kom je in aanraking met de lokale bevolking die je alles over het eiland en de stad kan vertellen.

Ragusa en Noto: liefhebbers van barok architectuur moeten beslist een bezoek brengen aan Ragusa en Noto! Aan het eind van de 17de eeuw werd Sicilië getroffen door een aardbeving en van Ragusa en Noto bleef niet veel heel over. Na de aardbeving bouwde men de steden weer op, ditmaal in barokke stijl, waarvan je vandaag de dag nog kunt genieten.

Het barokke stadscentrum van Noto bestaat in feite uit drie parallel lopende straten met daarop haaks kruisende zijstraten. Een straatje dat je niet mag missen is de Via Nicolaci, waaraan het mooie Palazzo Nicolaci di Villadorata gelegen is. Verder verken je de pracht van Noto, die hier en daar nog wel wat oppoetsbeurten kan gebruiken, het beste door een zigzagwandeling door de hoofdstraten en de diverse zijstraatjes te maken.

Ragusa bestaat uit twee delen, het moderne hoger gelegen Ragusa Superiore en het oude lager gelegen, Ragusa Ibla. In Ragusa Ibla vindt je, net als in Noto, mooie barok architectuur. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de domkerk, de Duomo San Giorgio. Ook in Ragusa zijn diverse palazzi te vinden, waaronder het Palazzo Cosentini en het Palazzo Rocca.

Siracusa en Ortigia: Syracuse is een grote stad in het zuidoostelijke deel van Sicilië. Net als veel andere steden en plaatsen op Sicilië is de stad gesticht als Griekse kolonie. Het Griekse theater herinnert nog aan deze periode. Het historische centrum van Syracuse is te vinden op het eiland Ortigia, dat enkele tientallen meters voor de kust van de stad te vinden is. In dit deel van de stad zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden te vinden, zoals de Dom van Syracuse en het Castello Maniance. Het eiland Ortigia is tevens het meest toeristische deel van de stad. Als je wilt winkelen, lekker wilt eten of gewoon even wilt relaxen op een terrasje dan is dit de beste en mooiste plek. Ook in het deel van de stad dat op het vaste land te vinden is, zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden zoals een archeologisch park en de oudste kerk op Sicilië. Het historische centrum van de stad Syracuse staat samen met de rots necropolis van Pantalica op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Stranden: Ten zuiden van Niscemi en Ragusa kun je prachtige goudgele stranden vinden, waar je in het kristalheldere water heerlijk kunt zwemmen. De stranden zijn schoon en er komen minder toeristen dan aan de noord- of oostkust. De mooiste stranden zijn: Isola delle, Marina di Ragusa, Marina di Modica, Pozzallo en Sampieri.