REISTIPS TOSCANE

OUDE MIDDELEEUWSE STAD SAN GIMIGNANO
Mensen wonen hier al duizenden jaren en de roemrijke geschiedenis gaat terug tot de 3e eeuw voor Christus. De echte attractie is echter het historische centrum, UNESCO-werelderfgoed, dat dateert uit de 13e eeuw na Christus. San Gimignano heeft door de eeuwen heen zijn unieke middeleeuwse torenhuizen weten te behouden; de skyline van vandaag wordt nog steeds gedomineerd door deze imposante structuren, met 14 van hen die nog steeds hoog en trots boven de stad staan.
Loop door de oude straten, maak een tocht door de torens en ervaar een authentiek stukje Toscaanse geschiedenis in San Gimignano.

AREZZO
Arezzo ligt ongeveer op gelijke afstand van zowel de Adriatische als de mediterrane kust en ligt ten zuidoosten van Florence en ten noordwesten van Perugia. Deze stad met 99.000 inwoners is de hoofdstad van de provincie Arezzo en oorspronkelijk, in de oudheid, werd deze stad bewoond door het Etruskische volk en archeologische vondsten dateren al in de 4e eeuw. Omdat Arezzo op een stijgende heuvel ligt, is de stad opgesplitst in een lager en hoger deel, waarbij de bovenstad overwegend historisch is en het lagere deel modern. De economie van de stad is voornamelijk gebaseerd op de industrie en de westelijke grenzen van Arezzo hebben veel fabrieken, kantoren en magazijnen.
Als toeristische bestemming profiteert Arezzo van een centrale locatie en ligt op een redelijke afstand van enkele van de mooiste steden van Italië, waaronder ook Pisa en Perugia. Bovendien heeft de stad zelf een uitgebreide geschiedenis en heeft het een aantal werkelijk opmerkelijke gebouwen zoals de Duomo San Donato en het Teatro Petrarca. De stad heeft ook een aantal mooie musea en prachtige openbare parken. Voor een stukje Italiaans leven, cultuur en geschiedenis is Arezzo een schitterende bestemming om te bezoeken.

CHIANTI
De iconische wijngaarden en olijfbomen die bij Toscane horen, liggen verspreid over het Chianti-gebied, slechts een paar kilometer ten zuiden van Florence. Je zult een reeks landwegen vinden die perfect zijn voor een elektrische auto- of fietstocht, en dit hele gebied wordt beschouwd als een paradijs voor eten en wijn. Er zijn veel verschillende routes om uit te kiezen. Een daarvan is de Chianti Classico-route, die de steden Greve in Chianti, Gaiole en Castellina raakt. Een andere route richt zich op de Pesa-vallei, waaronder Tavarnelle Val di Pesa, San Casciano Val di Pesa, San Donato in Poggio, Badia a Passignano en andere verborgen juweeltjes in dit onmiskenbaar mooie gebied.

SIENA
Siena heeft een unieke charme en een oude geschiedenis: probeer een hele dag aan deze stad te wijden, wandelend door de geplaveide straten in de schaduw van de bakstenen gebouwen. Siena staat wereldwijd bekend om de Palio, die elk jaar op 2 juli en 16 augustus wordt gehouden. Het hart van de stad is Piazza del Campo, met zijn onmiskenbare schelpvorm. Vanaf hier kun je de 88 meter hoge Torre del Mangia bewonderen (en dan zelfs beklimmen!). Een andere must-see is de kathedraal, met een zwart-witte gevel en een spectaculair interieur, met zijn prachtige marmeren mozaïekvloer en spectaculaire gewelf.

LUCCA
Lucca is een andere prachtig bewaard gebleven ommuurde stad in Toscane en kan gemakkelijk in een dag worden verkend.
De muren van Lucca zijn in feite de echte reden om de stad te bezoeken! Terwijl de stad is gegroeid en gemoderniseerd tot ver buiten de oorspronkelijke defensieve omsingeling die het ooit beschermde, werden de muren nooit afgebroken, maar bleven staan.
Ze zijn zo breed dat de lokale bevolking er bomen bovenop begon te planten en ze veranderde in een lang park dat het oude stadscentrum omgeeft, waar je kunt wandelen of zelfs kunt fietsen voor een unieke tour.

BAGNI SAN FILIPPO
Bagni San Filippo is een klein kuuroord in de Val D’Orcia, in het zuiden van Toscane, van oudsher bekend om zijn thermale wateren, en is de ideale bestemming voor een intieme en ontspannen vakantie. Het thermale etablissement met zwembad en wellnesscentrum biedt uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en helende behandelingen dankzij het gebruik van zwavelhoudend water, sedimenten en modder.
Voor natuurliefhebbers is de Fosso Bianco de ideale plek, een beekje ondergedompeld in de bossen waar verschillende warmwaterbronnen samenkomen in een opeenvolging van “plassen” (natuurlijk zwembaden) waar het hele jaar door kan worden gebaad, en de bijzondere kalksteen formaties kunnen worden bewonderd, alle met suggestieve vormen die verschillende namen inspireren, zoals de “witte walvis” of “de gletsjer”.

PISA
Pisa is een legendarische stad en een van de bekendste in deze regio van Italië. Toeristen stoppen vaak bij Pisa op weg naar Florence, maar het is een fantastische stad om in te verblijven en biedt veel meer bezienswaardigheden dan alleen de legendarische scheve toren. Met slechts 91.000 inwoners is het een van de kleinere steden in de regio Toscane, maar van oudsher een van de belangrijkste en invloedrijkste.
Tijdens de 11e eeuw en daarna nam Pisa een prominente plaats in en werd het een van de belangrijkste maritieme republieken van Italië. De stad maakte een grote ontwikkeling door en het groeide in bevolking en er werden investeringen in de stad gestort om de infrastructuur te verbeteren en de wereldberoemde monumenten te bouwen die er nog steeds staan. Tijdens de Middeleeuwen was Pisa betrokken bij verschillende veldslagen en speelde een belangrijke rol in de oorlogen en vetes tussen de Guelphs en Ghibellines.
Tegenwoordig heeft de stad nog steeds haar havens en dit is goed voor een groot deel van haar economie, en dankzij iconische gebouwen, zoals de scheve toren, heeft Pisa een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur.
Voor degenen die Pisa willen bezoeken, heeft deze stad een fantastisch aanbod van prachtige historische gebouwen en meer dan 20 historische kerken. Verder heeft Pisa een aantal musea van wereldklasse en een prachtig landschap langs de oevers van de rivier Arno. Deze historische stad is veel meer waard dan alleen een vluchtig bezoek en dient als een uitstekende uitvalsbasis voor diegenen die deze regio van Toscane willen verkennen.


BARBERINO TAVARNELLE
Barberino Tavarnelle ligt op een prachtige plek, halverwege tussen de Val d’Elsa en Val di Pesa. Hoewel het in de toeristische Chianti is gelegen, bevindt het dorpje zich toch iets buiten de gebaande paden, wat het tot een ideaal oord maakt voor mensen die op zoek zijn naar een wat meer authentiek en rustiger Toscane. Het centro storico van Barberino heeft zijn middeleeuwse structuur en karakter behouden. Twee poorten – de Porta Florentina en de Porta Sienese – geven toegang tot het centrum en vanaf de torens heb je een heerlijk uitzicht op de vallei van de Drove. In 1202 verwoestten de Florentijnse troepen Semifonte, waarna ze het strategisch (want hooggelegen) Barberino innamen om het te gebruiken in hun strijd met de landeigenaren die zich gelieerd hadden met het Roomse Rijk. Ter herdenking van de verwoesting van Semifonte staat op de top van de heuvel een tempel met een koepel, net als die van Brunelleschi in de Dom van Florence, maar dan wel acht keer kleiner.
Op het platteland, niet ver van Barberino, staat de basiliek van Sant’Appiano. De kerk van Santa Maria a Marcialla verbergt een prachtig mysterie: een van de zijaltaren is gesierd met fresco, dat wordt toegeschreven aan niemand minder dan Michelangelo. Hij zou het in zijn jeugd geschilderd hebben. Qua stijl lijkt het inderdaad op het werk van de grote renaissancekunstenaar en onder een marmeren plaat bij het altaar zijn initialen te zien met de door elkaar verweven letters MBF, voor sommigen het merkteken van de jonge Buonarroti. Vraag van tevoren wel toestemming van de priester om de steen te mogen verplaatsen!

CORTONA
In de heuvels bij Siena ligt de oude stad Cortona, een plaats met steile straatjes die altijd naar boven lijken te leiden. Dit is het echte, typische Toscane, met oude Etruskische en Romeinse wortels, vermengd met renaissancistische architectuur. De stad biedt een prachtig uitzicht over Toscane en het nabijgelegen Trasimenomeer was de plaats van de beruchte nederlaag van de Romeinen door Hannibal en zijn olifanten.
De afgelopen jaren is het toerisme in de stad enorm gegroeid, in veel opzichten omdat het de setting was voor de beroemde Hollywood-film ‘Under the Tuscan Sun’, die generaties toeristen heeft geïnspireerd om Toscane zelf te zien.

VESTINGSTADJE MONTERIGGIONI
Op zo’n luttele zeven kilometer van onze accommodatie Borgo San Luigi bevindt zich – fraai gedrapeerd op de Monte Ala – het kleine maar indrukwekkende Monteriggioni. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse vestingstadjes van Italië en werd op bevel van Guelfo da Porcari, bevelhebber van Siena, gebouwd tussen 1214 en 1219. Het stadje was destijds bedoeld als vooruitgeschoven fort, dat de omgeving ten noorden van Siena moest verdedigen tegen invallen van aartsvijand Florence. Het is nog altijd volledig omringd door een middeleeuwse stadsmuur. Tot in de 15de eeuw was er aan de buitenkant van de muur een gracht, die gevuld was met hout en ander brandbaar materiaal, dat aangestoken kon worden als de stad aangevallen werd. Je kunt die goed geconserveerde muren het mooist zien als je Monteriggione benadert via de heuvels van de Val d’Elsa. Als je op een rustig moment door het stadje wandelt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Het ‘centro storico’ wordt in zijn geheel omringd door de 750 meter lange muur, die onderbroken wordt door 14 wachttorens en twee stadspoorten. Vanaf de muur heb je een grandioos uitzicht op het omliggende groene landschap met wijngaarden en olijfbomen. Om het in zijn oude staat te kunnen bewaren, is Monteriggioni verkeersvrij gemaakt en dus moet je je auto op een betaalde parkeerplaats buiten de muren zetten.