REISTIPS PIEMONTE

Piemonte, een regio met perfecte landschap, rijk aan lieflijke dorpjes, spannende steden als Turijn en de lekkerste delicatessen, van de beroemde Barolo-wijn tot de witte truffel van Alba.

TORINO
Een van de bekendste steden van Italië, Torino, is een stad met paleizen en elegante architectuur. Het was de eerste hoofdstad van Italië als verenigde Natie, voordat het nationale hoofdkwartier naar Rome verhuisde. Het was het koninklijke domein van het Huis van Savoye dat in 1563 begon en drie eeuwen van status en rijkdom met zich meebracht, wat de stad verfraaide met sierlijke gebouwen en pleinen. Torino is een bloeiende stad met een industriële basis en Fiat is de meest prominente fabrikant. Het heeft spraakmakende voetbalteams, Juventus en Torino FC die menigten en wereldwijde fans trekken, en een van de meest gerespecteerde heilige relikwieën van Italië, de lijkwade van Turijn. Een jaarlijks chocoladefestival in november trekt ook enthousiaste bezoekers. Turijn is al eeuwenlang een centrum van de Europese cultuur en biedt nog steeds een scala aan artistieke en culturele attracties met zijn musea en concerten van wereldklasse.
Het elegante een bruisend stadscentrum heeft mooie paleizen en opvallende straten, is aangenaam om te wandelen en te genieten van het dagelijkse leven in de stad. De hoofdstraat, Via Roma, is bezaaid met overdekte arcades en elegante winkels. De historische drinkplaats, Caffé San Carlo, is een chique plek die je moet bezoeken om de ongelooflijke kristallen kroonluchter te zien, en de straten die vanuit Via Roma zich spreiden maken ook deel uit van het plezier. Zoek een terrasje op een plein om te genieten van mensen kijken met een drankje en proef de specialiteiten van de regio terwijl je hier bent.

IL MUSEO EGIZIO – TORINO
In 1824 stichtte koning Carlo Felice van Savoye het Museum van Egyptische Oudheden in Turijn, met een verzameling van 5.628, en gaf daarmee leven aan het eerste Egyptische Museum ter wereld.
De collectie van het museum werd in het vervolg verrijkt met nieuwe ontdekkingen gedaan tussen 1900 en 1935 door de Italiaanse archeologische missies. In die tijd werden archeologische vondsten van buitenlandse expedities gedeeld tussen het land van de expeditie en Egypte. Vandaag blijven alle vondsten in Egypte.
Het Egyptisch Museum van Turijn is gehuisvest in het Paleis van de Academie van Wetenschappen, een imposante zeventiende-eeuwse gebouw ontworpen door architect Michelangelo Garove naar het project van Guarino Guarini.
Tegenwoordig zijn ongeveer 6.500 archeologische vondsten te zien in het museum, maar meer dan 26.000 liggen nog steeds in de magazijnen!
De vondsten bestrijken een periode variërend van het paleolithicum tot het koptische tijdperk. Het museum omvat talrijke beelden, sarcofagen en grafvoorwerpen, mummies, papyrus, amuletten en juwelen.
Het Museum van Egyptische Oudheden van Turijn is na Caïro het belangrijkste Egyptische museum ter wereld.

LE LANGHE
De Langhe is een gebied met glooiende heuvels in Piemonte. De heuvels zijn bedekt met wijngaarden, middeleeuwse heuvelstadjes en oude kastelen bovenop hun toppen. Het landschap is prachtig, maar wat bezoekers echt trekt, is de uitstekende wijn en het eten: rode Barolo, witte truffels, handgemaakte pasta en nog veel meer lekkernijen! Samen met Monferrato en Roero werd de Langhe in 2014 een UNESCO-werelderfgoedlocatie vanwege de culturele landschap en wijntradities die honderden jaren teruggaan. In de Langhe wordt een aantal van de beste rode wijnen ter wereld gemaakt. Barolo, de “Koning van de Wijnen”, is de meest bekende, maar je kunt ook genieten van uitstekende Barbaresco, Barbera, Dolcetto en meer. Zelfs als je geen wijnexpert bent, zul je genieten van een wijnproeverij in de omgeving en zul je nooit een slecht glas treffen!
Dit gebied wordt beschreven als Toscane, maar zonder de drukte en dat is een eerlijke beoordeling omdat het inderdaad vergelijkbare glooiende heuvels, wijngaarden en middeleeuwse dorpjes heeft, maar zonder de Chianti-drukte.
De Langhe is bezaaid met middeleeuwse heuvelstadjes en -dorpen, de meeste met hun eigen kasteel, hoe klein ook. Barolo is het bekendste dorp, maar La Morra, Serralunga, Castiglione Falleto en Verduno zijn allemaal een bezoek waard. Alba is de grootste stad in de omgeving en een heerlijke plek om te vertoeven. Een van de mooiste dorpen is Neive in de regio Barbaresco, dat is geselecteerd als een van de Borghi Piu Belli d’Italia (de mooiste dorpen van Italië).

PALIO DI ASTI
De Palio di Asti is de oudste in Italië en wordt meestal op de eerste zondag van september gehouden. In het hart van dit evenement, dat zijn oorsprong vindt in de dertiende eeuw, is een karakteristiek race van paarden gereden zonder zadel en een historische processie met meer dan 1200 figuranten afkomstig uit alle dorpen en gemeenten die deelnemen aan de Palio, die de geschiedenis van de stad vertegenwoordigen. Op de dag van de Palio, ’s morgens kun je de officiële zegening van de paarden bijwonen, en om 11 uur, op de Piazza San Secondo, de traditionele vlaggenzwaaien. De historische processie, met de winnaar van het voorgaande jaar aan de leiding, begint bij het Kathedraalplein en komt uit op Piazza Alfieri en vanaf hier begint de echte race met paarden zonder zadel. ‘S Avonds wordt de Palio afgesloten met de uitreiking van de prijs aan de winnaar. In de dagen voorafgaand aan de Palio komt Asti tot leven met vlaggenwaaiers, vele shows, markten en vele andere activiteiten.

RIJSTVELDEN TUSSEN VERCELLI EN NOVARA
In de vlakte van Piemonte, waar de rijst overvloedig groeit, geïrrigeerd door de kanalen afkomstig uit de Sesia en de Ticino, hebben ze een gezegde: “rijst wordt geboren in water, en sterft in wijn”, en verwijzing naar de beste manier om van rijst de genieten, oftewel met een goede glas wijn!
Tussen Vercelli en Novara wordt 50% van de Italiaanse rijstproductie gekweekt. Samen met Lomellina, in Lombardije, vormen de twee provincies de driehoek van de gouden korrels, een bijzondere bestemming ver weg van de typische toeristische routes: de velden, vol met water van april topt mei, lijken een geblokte zee die wolken en lucht weerkaatst, terwijl vanaf juni alles een enorm groen gazon wordt. De lente is de beste tijd om tijdens lange wandelingen te genieten van de rijstvelden, terwijl in de herfst en de winter kun je je hart ophalen aan de smaak van stomende risotto’s, met als achtergrond de poëtische nevels die uit de grond opkomt.

IL SANTUARIO SACRO MONTE – VARALLO
De Sacro Monte di Varallo is de oudste en meest suggestieve van alle heilige bergketens van de regio Piemonte-Lombardije. De oorsprong is te danken aan het briljante idee van een Milanese monnik, Bernardino Caimi, die na jarenlang in Palestina te hebben gestaan, dacht aan het herbouwen van dezelfde heilige plaatsen op deze rots in Piemonte, zodat de gelovigen niet geconfronteerd zouden worden met de gevaarlijke reis naar de Heilige Land. Zo werd het “Nieuwe Jeruzalem” in Varallo geboren. Vanaf de jaren 1500, worden de oorspronkelijk kapellen (Nazareth, Bethlehem, Calvario, Heilige Grafkerk) opgenomen in een groter project, in opdracht van S. Carlo Borromeo, dat door middel van afbeeldingen en sculpturen (in totaal 45 kapellen en 800 standbeelden!) de hele “Geschiedenis van de verlossing” weergegeven wprdt op een spectaculaire en verrassende manier. In deze plaats, ondergedompeld in een natuurlijke en betoverende omgeving, kan zelfs de moderne reiziger de ruimte vinden om zichzelf te “herstellen” in lichaam en geest.