REISTIPS PALAZZO CAMARDA

Brindisi, een stad van Messapiaanse oorsprong en een oude Griekse kolonie. De stad verwierf groot belang en prestige onder de Romeinse heerschappij en werd de belangrijkste haven voor de routes naar de oostelijke landen, en ook een plaats van cultuur en handel. Vanaf de 2e eeuw na Christus was Brindisi rechtstreeks verbonden met Rome via de Via Appia, die na het passeren van Taranto de haven van Brindisi bereikte. In de loop van de geschiedenis werd Brindisi veroverd door de Ostrogoten en de Byzantijnen. Het werd vernietigd in 674 maar daarna snel herbouwd. In de 11e eeuw werd het veroverd door de Noormannen en werd het onderdeel van het Prinsdom Taranto en het hertogdom Apulië.
De stad keerde terug naar zijn vroegere glorie tijdens de kruistochten als een bevoorrechte haven voor het Heilige Land. Tijdens deze periode herwon de stad de zetel van de bisschop en begon de bouw van de kathedraal en het kasteel. De beste manier om Brindisi te verkennen is te verdwalen. Het centrum is vrij klein, dus je komt waarschijnlijk op een gegeven moment terug op het startpunt. De kathedraal en het prachtige Palazzo Arcivescovile (het aartsbisschoppelijk paleis) met uitzicht op het plein zijn een must.

Lecce is zowel een toeristische bestemming voor bv. de zomer als een kunststad. Het staat vol met meesterwerken uit de Romeinse, middeleeuwse en renaissance-periode, maar bovenal is Lecce een barokke stad. Hier wordt de barok op een unieke manier uitgedrukt. Decoraties verrijken de gebouwen met de sterke kleuren van de “pietra leccese” (steen van Lecce): zachte en compacte kalkhoudende steen, met wit/ gouden kleuren. De barokstijl verspreidde zich in Lecce tijdens de Spaanse overheersing, waarbij de klassieke kunst werd vervangen en een stijl gecreëerd werd die meer ruimte liet aan de verbeelding van de kunstenaars. In het stadscentrum kun je prachtige voorbeelden bewonderen van het metselwerk in monumentale kerken, balkons en terrassen. Gezellig, divers en dicht bij zee; Lecce is een must-see plek in Puglia.

Alberobello, de Valle D’Itria en de trulli: Alberobello maakt deel uit van de Valle D’Itria, een vallei beroemd om haar trulli. Behalve in Alberobello vind je ook rondom de plaatsen Locorotondo, Ceglie Messapico, Cisternino, Martina Franca e Castellana Grotte tientallen trulli. De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en is een typische, in het rond gebouwd wit huisje, met een grijs puntdak, opgebouwd uit blokken kalksteen. Het lijkt zo uit een sprookje te komen. Alberobello heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst veroverd.

Ostuni staat bekend als de città bianca, de witte stad. Het oude centrum heeft een eigenaardige naam, la Terra, wat in het Italiaans het land, de grond maar ook de aarde betekent. La Terra loopt helemaal rond de kern van de stad, de kathedraal, die op het hoogste punt staat. Het centrum is een doolhof van smalle straatjes, trappen, kleine binnenplaatsen, vol met winkels en restaurants. De schoonheid van Ostuni zit ‘m in de bijzondere mix van kenmerken uit diverse windstreken, zoals de witte huizen die wijzen op een oosterse modellering van de stad; de omringende muren gebouwd door de Messapi en opnieuw ontworpen door de Aragonesi. De gelaagdheid van de stad is in overeenstemming met de verschillende periodes van zijn historische groei; de architectuur is in harmonie met het omliggende landschap dat bestaat uit olijfbomen die tot de Adriatische zee reiken. Een gelukkige combinatie die van Ostuni een van de meeste bijzondere steden van Puglia heeft gemaakt, waar je een heerlijke vakantiedag door kunt brengen.

Stranden en zee: Puglia, dankzij de langste kustlijn van Italië gelegen tussen twee zeeën, is een ware paradijs voor strand- en zee liefhebbers, die hier werkelijk verwend zullen worden. Enkele highlights zijn de kliffen en indrukwekkende rotspartijen van Otranto, de prachtige baaien bij Gallipoli – het “Juweel van Salento” – en de Gargano in het noorden, met vele prachtige goudgele zandstranden en kristalhelder water.

Aan de zuidkust: de hele kust van Salento (het zuidelijkste deel van Puglia) tussen Torre Pali en Pescoluse wordt vaak vergeleken met de bekende Malediven. Je vindt er de mooiste stranden van Italië en een kristalhelder blauwe water!
Bezoek ook de Baia dei Turchi (Otranto), Torre Guaceto (net boven Brindisi) en Torre Dell’Orso (zuidoost kust onder Lecce).