REISTIPS MASSERIA TORRICELLA

Alberobello, de Valle D’Itria en de trulli: Alberobello maakt deel uit van de Valle D’Itria, een vallei beroemd om haar trulli. Behalve in Alberobello vind je ook rondom de plaatsen Locorotondo, Ceglie Messapico, Cisternino, Martina Franca e Castellana Grotte tientallen trulli. De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en is een typische, in het rond gebouwd wit huisje, met een grijs puntdak, opgebouwd uit blokken kalksteen. Het lijkt zo uit een sprookje te komen. Alberobello heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst veroverd.

Locorotondo staat bekend om haar wijnen en om de ronde historische centrum, waaraan de naam is ontleend, wat “Ronde plaats” betekent. Het dorp was in feite gebouwd op een cirkelvormig plan met smalle concentrische straten met witte rijtjeshuizen. De schoonheid van het historische centrum wordt vertegenwoordigd door een labyrint van witte steegjes waar de huizen eindigen met de ongewone hellende daken genaamd “Cummerse”, een kenmerk voor het hele historische centrum van Locorotondo. De stichting van een stad dateert uit ongeveer 1000 na Christus als gehucht onder de jurisdictie van het Benedictijner klooster van St. Stefano in Monopoli. Het landgoed was eigendom van verschillende feodale heren en gedurende 500 jaar zag een toename van de bevolking, woningbouw en de bouw van de muren en het kasteel. Het historische centrum van Locorotondo maakt deel uit van een exclusieve club, ‘De mooiste dorpen van Italië’ opgericht in 2001, die de mooiste steden van Italië samenbrengt.

Cistenino is, met een prachtig historisch stadscentrum dat in de laatste eeuwen amper veranderd is, zeker een bezoek meer dan waard. Je kunt er veel idyllische, schaduwrijke straten, historische kerken en elegante piazze (pleinen) vinden. Tijdens een wandeling kom je een paar panoramische uitzichten tegen die je het omliggende platteland laten zien, met ook hier de typische trulli en stapelmuren die over de golvende heuvels en groene velden verspreid liggen. Cisternino is ook bekend om enkele architecturale wondertjes, waaronder de Normandisch-Zwabische toren uit de 13de eeuw en de 14de -eeuwse kerk van San Nicola met voorgevel uit de 18de eeuw en funderingen uit de 6de eeuw. Neem verder een kijkje in de barokke kerk van San Cataldo of het indrukwekkende Palazzo Amati.

De stad Matera (in de aangrenzende regio Basilicata) is beroemd om haar stenen, ofwel Sassi: dit zijn prehistorische grotten die bewoond zijn gebleven tot wel 1950! Nu is het een door Unesco beschermd cultuurmonument met kunstateliers en eethuisjes. Matera werd door Mel Gibson als filmdecor gebruikt voor The Passion, waarin de stad fungeert als Jeruzalem, en kort geleden werd de laatste James Bond film daar opgenomen. Matera is Culturele Hoofdstad van 2019.

Altamura: Breng een bezoek aan Altamura, een belangrijke historische stad, gelegen op 500 meter hoogte, in het hart van Puglia. Gebouwd als een nederzetting in de oudheid, maakt het deel uit van een traditioneel agrarisch centrum tussen de regio’s Murgia en Basilicata, dat zich ontwikkelde rond de oude nederzetting van de “Peucezi” -mensen. Deze oude nederzetting werd oorspronkelijk omringd door megalithische muren uit de 5e – 3e eeuw voor Christus, en delen daarvan zijn nog steeds zichtbaar! Altamura wordt ook la città del pane genoemd, oftewel de stad van het brood. Het brood is hier heel bijzonder, voorzien van een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidium van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.

Stranden en zee: Puglia, dankzij de langste kustlijn van Italië gelegen tussen twee zeeën, is een ware paradijs voor strand- en zee liefhebbers, die hier werkelijk verwend zullen worden. Enkele highlights zijn de kliffen en indrukwekkende rotspartijen van Otranto, de prachtige baaien bij Gallipoli – het “Juweel van Salento” – en de Gargano in het noorden, met vele prachtige goudgele zandstranden en kristalhelder water.
De hele kust van Salento (het zuidelijkste deel van Puglia) tussen Torre Pali en Pescoluse wordt vaak vergeleken met de bekende Malediven. Je vindt er de mooiste stranden van Italië en een kristalhelder blauwe water!
In het bijzonder, aan de westkust: San Pietro in Bevagna, Torre Lapillo en de Dune di Campomarino bij Maruggio (onder Taranto).