REISTIPS FEUDI DEL PISCIOTTO

Caltagirone: Caltagirone, op 600 m hoogte, is beroemd om de aardewerk- en terracottafabricage. Tussen de boven- en benedenstad ligt de beroemde betegelde trap uit 1608. Caltagirone ligt op de plaats waar al in de Steentijd (3e millenium v.C.) bewoning was. De Arabieren noemden het Qalat-al-Ghiran (kasteel boven de grotten), vandaar de naam. Bij de aardbeving van 1693 is de stad compleet verwoest, en daarna in de 17e en 18e eeuw herbouwd in barokstijl.

Modica: Modica ligt in een gebied dat al sinds de prehistorie bewoond is. Het is dan ook niet gek dat er door de jaren heen meerdere volken aan macht zijn gewest in deze stad. Naast de Grieken en de Romeinen hebben hier ook Arabieren gewoond. Honderden jaren geleden is de stad opgesplitst in twee delen, waarvan het ene hoger ligt dan het andere. In 1693 werd Modica getroffen door een aardbeving, waardoor de stad grotendeels verwoest werd. In de jaren daarna hebben de bewoners de stad in een barokke stijl herbouwd. Sindsdien staat het centrum ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In elk deel van de stad vind je smakelijkste restaurantjes en de leuke boetieks. Het oudste deel van de stad is een aanrader door de authentieke, historische winkeltjes. Hier kom je in aanraking met de lokale bevolking die je alles over het eiland en de stad kan vertellen.

Stranden: Ten zuiden van Niscemi en Ragusa kun je prachtige goudgele stranden vinden, waar je in het kristalheldere water heerlijk kunt zwemmen. De stranden zijn schoon en er komen minder toeristen dan aan de noord- of oostkust. De mooiste stranden zijn: Isola delle, Marina di Ragusa, Marina di Modica, Pozzallo en Sampieri.