REISTIPS EMILIA ROMAGNA

Emilia Romagna biedt een fantastische mix van culinaire-, architectuur- en kunstattracties in één. Van de kustplaatsen tot de met olijfbomen bedekte heuvels, van intrigerende steden als Bologna en Parma tot kleine romantische dorpjes op het platteland, slow food, kastelen op een heuvel en kunstgalerijen in de openlucht: Emila Romagna heeft het allemaal!

MODENA
Modena staat bekend om twee dingen: snelle auto’s en Modena Balsamico-azijn. Terwijl de Ferrari’s en Lamborghini de meer klassieke operascène aanvullen, zijn er tal van indrukwekkende bezienswaardigheden om van te genieten. De Torre della Ghirlandia is misschien wel de meest bekende en imposante, een gigantische klokkentoren met een panoramisch uitzicht over de stad. Het nabijgelegen Romeinse kasteel maakt ook het indrukwekkende centrale plein compleet. Voor degenen die van kunst en verfijnde architectuur houden, is dit misschien wel een van de beste dagtochten in Emilia Romagna. Met meerdere musea en paleizen die zich over duizend jaar uitstrekken, kun je langzaam tussen elk bezienswaardigheid wandelen en zo nodig stoppen voor een koffiepauze. De Galleria Estense is een opmerkelijke must-see voor zijn schilderijencollectie uit de 14e eeuw.

RAVENNA
Ravenna, een juweel van het Romeinse rijk, ligt aan de oostkust van Emilia-Romagna, ongeveer een uur rijden van de luchthaven van Bologna. Er zijn acht Unesco-erfgoedsites, die vooral eren dat de stad de laatste hoofdstad van het West-Romeinse rijk was. Hoewel er veel gebouwen uit de zesde eeuw werden gebouwd ter ere van koning Theodorik de Grote, werd hij later als een ketter beschouwd: in de basiliek van Sant’Apollinare Nuovo hebben ze de tegels vervangen waarin hij voorkomt, en nu zijn alleen zijn anonieme handen in de mozaïeken nog zichtbaar. Een van de indrukwekkendere restaurants is Ca ’de Ven, een 15e-eeuws paleis waar piadina, de traditionele Romagna flatbread, wordt bereid aan een fornuis aan je tafel.

I MOSAICI DI RAVENNA
Je kunt Ravenna niet verlaten zonder de belangrijkste monumenten met mozaïeken te hebben gezien. De basiliek van San Vitale uit de 6e eeuw, met de twee grote mozaïeken met afbeeldingen van Justinianus en Theodora; het Mausoleum van Galla Placidia, uit de 5e eeuw, met de mozaïekblauwe gewelf; de beroemde Battisteri, de Neonische en de Arische; de aartsbisschoppelijke kapel waar de mozaïeken de fauna van de dennenbossen van Ravenna reproduceren. In Ravenna is de kunst van mozaïek nog steeds springlevend, op de markten, in de winkels en in de galerieën kun je originele, moderne mozaïeken of reproducties van oude mozaïeken bewonderen en kopen.

NATUURPARK PO DELTA
Het Po Delta Natuurpark ligt tussen zowel Emilia Romagna als Veneto, en is het grootste natuurpark in Emilia Romagna, met meer dan 54 km2 aaneengesloten natuur. Het beschermde natuurgebied strekt zich uit van Ferrara in het binnenland tot aan Ravenna aan de kust. De echte magie ligt in de lagunes en zoutvlaktes van het park net buiten de stad Comacchio. Of je nu kiest om te fietsen, een boot te nemen of beide, de uitzichten worden nog specialer gemaakt door de Flamingo’s die op het meer te vinden zijn. Andere opties in het Po Delta National Park zijn onder meer een bezoek aan de Sacca di Goro aan de grens van de regio om traditioneel schelpdiervissen met de ‘rasca’ te zien of te ontspannen in een van de spa- en wellnessfaciliteiten.

BRISIGHELLA
Als je aan Italië denkt in de films, dan denk je meteen aan snelle cabrio’s, groene heuvels bedekt met wijngaarden en kastelen die boven kleine stadjes uittorenen. Dat is precies alles wat ook het onbekende stadje Brisighella is. Schattig steegjes en pittoreske straatjes met kleine cafés en ijssalons onder de drie “bewakers” van de stad: een klokkentoren, een kasteel en een kerk. Je kunt genieten van een informele wandeling tussen de drie en ze bezoeken terwijl je je lekkere gelato opeet. Zorg ervoor dat je de omgeving ook bekijkt, inclusief de oude groeve-grotten waar nu ondergrondse livemuziekoptredens georganiseerd worden, de opgravingslocatie van het oude kasteel met een fantastisch panoramisch uitzicht en ga naar de bergen voor fantastisch vers voedsel en frisse lucht bij de Parco Carnè-bezoeker centrum.

BOLOGNA
De hoofdstad van Emilia Romagna, wordt vaak over het hoofd gezien omdat men sneller naar Venetië, Rome en Milaan gaat, maar Bologna is absoluut een must-see als je in Emilia Romagna bent!
Met de meest uitgebreide collectie Portico’s ter wereld (de overdekte wandelgangen), imposante torens die de stad bezaaien, een klooster op de heuveltop en talloze restaurants, bars en markten die de hele dag door heerlijke traktaties serveren, is dit een epische stedentrip!
De architectuur in de hele stad is uitstekend, het eten overal in de stad is heerlijk en de algehele sfeer is er een van liefde en opwinding. Het is een heel romantische stad, maar het is ook een bruisende universiteitsstad, eigenlijk de oudste van Europa, en dat geeft het een echte mix van culturele en moderne ervaringen.

FERARRA
Hoewel deze grote stad veel te bieden heeft, is het ook de perfecte plek voor een luie dag sightseeing en bar-hoppen. Begin je dag in het opvallende centrum van het Castello Estense en bewonder de kunstwerken aan de binnenkant voordat je de stad vanaf de uitkijktoren in je opneemt. Bezoek ook het Palazzo dei Diamanti, zo genoemd dankzij de bijzondere vorm van de meer dan 8500 marmeren blokken waaruit de buitengevel bestaat. De stad is opgesplitst in middeleeuwse en renaissancekunst, en je kunt gemakkelijk een fiets huren om tussen elke kant te verdwalen en het contrast van de kleine straatjes te zien veranderen terwijl je er doorheen fietst.

IL MUSEO DEL PROSCIUTTO – PARMA
Parmaham is niet alleen een hartige lekkernij, het is een echte delicatesse, trots van de stad Parma. De faam van Parmaham dateert uit de Romeinse tijd, en de geheimen van de zorg en beheersing van deze kunst door de slagers zijn al eeuwenlang verfijnd en doorgegeven aan de volgende generaties. Het museum reconstrueert het productieproces van de kostbare ingrediënten, en begeleidt de bezoeker in een reis vanaf de tijd van de oude Parma slagerijen tot de moderne productiemethoden, en benadrukt hoe de evolutie van technieken het respect voor de oorspronkelijke processen niet heeft aangetast. Het museum maakt deel uit van het voedselmusea-circuit van de provincie Parma, een kwaliteitsproject voor behoud en promotie van voedsel- en wijntradities in het gebied van Parma, die deel uitmaken van het nationale erfgoed. Het museumcomplex is gebouwd rond een prachtige binnenplaats, ideaal in het zomerseizoen voor culturele evenementen en shows, rijk aan gezamenlijk gezellige momenten en proeverijen. Ter gelegenheid van het Parma Ham Festival biedt het museum ruimte aan proeflaboratoria, tentoonstellingen, workshops, spelletjes voor kinderen en uiteraard proeverijen.