REISTIPS CASTELLO DI SAN MARCO SANTA FLAVIA

Bagheria: Bagheria ligt 15 kilometer ten oosten van Palermo en is ongeveer 300 jaar geleden ontstaan door de adel die hier meerdere villa’s met uitgestrekte tuinen liet bouwen om hun zomers door te brengen. De bekendste en meest spraakmakende is ongetwijfeld Villa Palagonia, een 18e-eeuwse villa met muren bedekt met groteske monsters en interieurs met spiegelende plafonds. Hoewel geopend voor het publiek, verkeert de villa in een vervallen staat, en wordt dee gerestaureerd. In de belangrijkste “Galleria degli Specchi” vind je een ongelooflijk plafond van antieke spiegels, beschilderd en verrijkt met majestueuze vogels en wapenschilden. De tuinen zijn de echte attractie van de villa vanwege de buitenmuren, gemaakt door Francesco Ferdinando II Gravina, prins van Palagonia: groteske wezens, half man en half beest, kruipen en klimmen gebeeldhouwd in tufsteen, elk onheilspellend kijkend naar nieuwsgierige bezoekers. Deze fantasiewezens werden beroemd in het tijdperk van de “Grand Tour” en trokken bezoekers aan zoals Goethe, Alexander Dumas en, later, surrealistische kunstenaars zoals Andre Breton.

Palermo: een heerlijke mix van architectuur, markten, kunst en cultuur maken van Palermo een prachtige stad om te bezoeken.

Met een rijke gemengde geschiedenis, duidelijk terug te vinden in de architectuur, is Palermo een plek die cultuur uitstraalt. Het ligt in het noordwesten van het eiland Sicilië, naast de Golf van Palermo en profiteert van de nabijheid van de turquoise wateren van de Tyrrheense Zee. Een zeer populaire toeristische bestemming vanwege zijn diversiteit.

Architectuur
Vanwege de verscheidenheid van de voorouders van de stad (Grieken, Romeinen, Fransen, Zwaben om er maar een paar te noemen), heeft elke dynastie en tijdperk zijn eigen unieke stempel op Palermo gedrukt. Een voorbeeld hiervan is de kathedraal van Palermo. De kathedraal werd getransformeerd door de eeuwen heen, waarbij elke periode de religieuze trends van die tijd weerspiegelden. Het was oorspronkelijk een Griekse of Romeinse tempel en in de loop der jaren is het zowel een moskee als een christelijke kerk geworden, en zijn er zelfs Catalaanse gotische elementen gebouwd, zoals de waterspuwers. In 1785 werd de koepel toegevoegd, waardoor de kathedraal een heel ander uiterlijk kreeg; het is echter nooit gesloopt en volledig opnieuw opgebouwd. Als je goed kijkt, kun je in dit unieke gebouw veel verschillende stijlen van architectuur vinden.

De oude stad
De charmante oude stad is een geweldige plek om jouw verkenningstocht naar Palermo te beginnen. Het wemelt hier van interessante oude gebouwen, waaronder musea, kerken, kastelen en galerieën. De fonteinen van Piazza Pretoria zijn zeker een bezoek waard, samen met de Quattro Canti en zijn prachtige beelden, precies in het centrum van de stad.

Markten en winkelen
Voor een authentieke winkelervaring bezoek je natuurlijk een of twee van de vele markten in Palermo. Meestal van Arabische afkomst, blijven de markten van Palermo trouw aan hun roots door al jouw zintuigen te prikkelen en je te verleiden om het kronkelende labyrint ervan te verkennen. La Vucceria biedt een iets meer toeristisch gevoel (met het verkopen van souvenirs en kleding), terwijl de Ballarò-markt een geweldige plek is om naartoe te gaan als je zin hebt in het heerlijke Italiaanse street food. Borgo Vecchio is een zeer oude markt, populair bij de lokale bevolking tijdens de vroege avond, voordat ze uit eten gaan.

Cultuur
Wat cultuur betreft, kunnen we onmogelijk alles beschrijven, alleen al omdat Palermo wat dat betreftuit zijn voegen barst. Maar een van de highlights is dat het grootste operahuis van heel Italië hier is gevestigd. Het Teatro Massimo werd voor het eerst geopend in 1897 en is gevestigd in Pizza Verdi in het centrum van de stad. Een onmiskenbaar mooi gebouw, gemaakt in om de Grieks-Romeinse stijl te weerspiegelen, met grote pilaren en bronzen beelden die de ingang bewaken.

Stranden
Van de stranden in de buurt van Palermo is die van Mondello zonder twijfel het bekendste. Tijdens de vele zonnige dagen zoeken veel locals hier verkoeling, en ook veel dagjesmensen vinden hun weg naar dit strand. Als je niet zo van drukte houdt, kun je Mondello beter in het voor- of naseizoen bezoeken. In het oosten van Palermo bevindt zich het charmante Middeleeuwse kustplaatsje Cefalù. Je kunt een bezoek aan dit plaatsje prima combineren met een middagje strand.