REISTIPS CASTELLO CAMEMI

Caltagirone, Mineo en Pelagonia zijn dichtbij en gemakkelijk te bereiken. Het gebied Val di Noto is een unieke plek die door de UNESCO als werelderfgoed is erkend.

Ragusa en Noto: liefhebbers van barok architectuur moeten beslist een bezoek brengen aan Ragusa en Noto! Aan het eind van de 17de eeuw werd Sicilië getroffen door een aardbeving en van Ragusa en Noto bleef niet veel heel over. Na de aardbeving bouwde men de steden weer op, ditmaal in barokke stijl, waarvan je vandaag de dag nog kunt genieten.

Het barokke stadscentrum van Noto bestaat in feite uit drie parallel lopende straten met daarop haaks kruisende zijstraten. Een straatje dat je niet mag missen is de Via Nicolaci, waaraan het mooie Palazzo Nicolaci di Villadorata gelegen is. Verder verken je de pracht van Noto, die hier en daar nog wel wat oppoetsbeurten kan gebruiken, het beste door een zigzagwandeling door de hoofdstraten en de diverse zijstraatjes te maken.

Ragusa bestaat uit twee delen, het moderne hoger gelegen Ragusa Superiore en het oude lager gelegen, Ragusa Ibla. In Ragusa Ibla vindt je, net als in Noto, mooie barok architectuur. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de domkerk, de Duomo San Giorgio. Ook in Ragusa zijn diverse palazzi te vinden, waaronder het Palazzo Cosentini en het Palazzo Rocca.

Modica: Modica ligt in een gebied dat al sinds de prehistorie bewoond is. Het is dan ook niet gek dat er door de jaren heen meerdere volken aan macht zijn gewest in deze stad. Naast de Grieken en de Romeinen hebben hier ook Arabieren gewoond. Honderden jaren geleden is de stad opgesplitst in twee delen, waarvan het ene hoger ligt dan het andere. In 1693 werd Modica getroffen door een aardbeving, waardoor de stad grotendeels verwoest werd. In de jaren daarna hebben de bewoners de stad in een barokke stijl herbouwd. Sindsdien staat het centrum ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In elk deel van de stad vind je smakelijkste restaurantjes en de leuke boetieks. Het oudste deel van de stad is een aanrader door de authentieke, historische winkeltjes. Hier kom je in aanraking met de lokale bevolking die je alles over het eiland en de stad kan vertellen.