REISTIPS BORGO VALLE RITA

Ginosa, net ten oosten van Matera en ongeveer een uur ten zuiden van Bari, is beroemd om haar grotten. Je kunt een wandeling maken door de grotten langs het ravijn dat zich rond de hele stad bevindt. Rivolta, een van de nederzettingen, ligt ten zuiden van de stad aan de westelijke rand van de ravijn. De complexiteit van de uit rotsen gehouwen stedelijke ruimte met vijf verdiepingen is verbazingwekkend; het bestaat uit woningen, reservoirs, straten, trappen en tuinen. Ten oosten van Rivolta is er nog een grottencomplex met aparte fresco’s en kerken. Andere hoogtepunten van het dorp zijn de Chiesa Madre, de Torre dell’Orologio (de klokkentoren) en het Castello Normano. Het kasteel is een van de belangrijkste monumenten in de stad, gebouwd in de 11e eeuwals verdediging tegen Saraceense indringers.

De stad Matera (in de aangrenzende regio Basilicata) is beroemd om haar stenen, ofwel Sassi: dit zijn prehistorische grotten die bewoond zijn gebleven tot wel 1950! Nu is het een door Unesco beschermd cultuurmonument met kunstateliers en eethuisjes. Matera werd door Mel Gibson als filmdecor gebruikt voor The Passion, waarin de stad fungeert als Jeruzalem, en kort geleden werd de laatste James Bond film daar opgenomen. Matera is Culturele Hoofdstad van 2019.

Altamura: Breng een bezoek aan Altamura, een belangrijke historische stad, gelegen op 500 meter hoogte, in het hart van Puglia. Gebouwd als een nederzetting in de oudheid, maakt het deel uit van een traditioneel agrarisch centrum tussen de regio’s Murgia en Basilicata, dat zich ontwikkelde rond de oude nederzetting van de “Peucezi” -mensen. Deze oude nederzetting werd oorspronkelijk omringd door megalithische muren uit de 5e – 3e eeuw voor Christus, en delen daarvan zijn nog steeds zichtbaar! Altamura wordt ook la città del pane genoemd, oftewel de stad van het brood. Het brood is hier heel bijzonder, voorzien van een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidium van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.

Bari is de hoofdstad van Puglia en een bruisende havenstad aan de Adriatische Zee. De stad is een belangrijke veerhaven en wordt gebruikt voor het verbinden van Italië met tal van bestemmingen, waaronder Kroatië, Griekenland, Montenegro en Albanië. Je kunt het beste van Bari in een dag zien, en het handigste is om je te richten op de oude binnenstad of Bari Vecchia. Het is het beste om te voet te verkennen en te verdwalen in het doolhof van straten en pleinen. Terwijl je door de oude binnenstad slentert, zul je een hechte gemeenschap vinden die leeft met deuren en ramen wijd open, willekeurige uitbarstingen van luid Italiaans gesprek en zoemende Vespa’s die de geur van knoflookachtige tomaten en versgebakken brood door de smalle straten dwarrelen.In de oude binnenstad vind je de meest historische en authentieke bezienswaardigheden, ontdek je smalle straatjes met gebouwen versierd met stenen en smeedijzeren balkons en kleurrijke luiken. Je zult merken dat je om de andere bocht naar je camera reikt!

Stranden en zee: Puglia, dankzij de langste kustlijn van Italië gelegen tussen twee zeeën, is een ware paradijs voor strand- en zee liefhebbers, die hier werkelijk verwend zullen worden. Enkele highlights zijn de kliffen en indrukwekkende rotspartijen van Otranto, de prachtige baaien bij Gallipoli – het “Juweel van Salento” – en de Gargano in het noorden, met vele prachtige goudgele zandstranden en kristalhelder water.
De hele kust van Salento (het zuidelijkste deel van Puglia) tussen Torre Pali en Pescoluse wordt vaak vergeleken met de bekende Malediven. Je vindt er de mooiste stranden van Italië en een kristalhelder blauwe water!
In het bijzonder, aan de westkust: San Pietro in Bevagna, Torre Lapillo en de Dune di Campomarino bij Maruggio (onder Taranto).