REISTIPS BARONE GAMBADORO

Vieste is een klein stadje gelegen op het oostelijke punt van de Gargano (het noorden oosten van Puglia). Het ligt aan de kust en biedt een schilderachtig uitzicht en vrije landschappen. Het gebied maakt deel uit van het Parco Nazionale del Gargano. De oorsprong van Vieste is erg oud, daterend uit de 10e – 6e eeuw voor Christus. Het historische centrum is echt charmant en onderscheidend: met uitzicht op de zee is een doolhof van steegjes met witgekalkte huizen, klokkentorens en het beroemde Zwabische kasteel, gebouwd door Federico II. Vanaf hier geniet je van een prachtig uitzicht op zee. Vieste beslaat een uitgestrekt gebied, met meer dan 20 stranden langs een kustlijn van 30 km, is rijk aan landschap en biedt vele bijzondere plekken.

De Tremiti-eilanden: een ongerept marien landschap, een paar kilometer van het vasteland, waar je de kristalheldere, turquoise zee kunt ervaren en de zeedieren kunt bewonderen. Er zijn dagelijkse veerboten naar de Tremiti-eilanden vanuit Vieste.

Parco Nazionale del Gargano en de Foresta Umbra (bos): de Foresta Umbra, dat uniek is vanwege zijn rijkdom aan wilde dieren, ligt in het hart van de Gargano, een paar kilometer van Vieste. Je kunt er met de elektrische auto komen en dan verder gaan op te voet of fiets.
Trani is een historische vissershaven in Puglia, tussen Bari en Barletta aan de Adriatische kust. Het is een heerlijke plek om te verkennen, wandelen of te ontspannen. De stad doet denken aan films uit de jaren 50 in het ouderwetse Italië aan zee: historische gebouwen die vervagen met informele charme, boten in de haven en slaperige honden luieren in de middagzon aan de verlaten waterkant. Trani heeft niet veel specifieke toeristische bezienswaardigheden; het is het soort plek om er in te dwalen en uitzichten op de haven te bewonderen. Het enige dat echt belangrijk is om te zien, is de Cattedrale di San Nicola Pellegrino, die de kust domineert vanuit een spectaculaire positie aan de waterkant.

Foggia is van oudsher bekend als de graanschuur van Italië. Dit gebied van de Puglia is bewoond sinds de Neolithische periode en een van de eerste erkende kolonies was de Griekse Argos Hippium. In de daaropvolgende jaren werd het omliggende moeras gedraineerd om vruchtbaar land te creëren dat rijp was voor landbouw. Tijdens de middeleeuwen werd Foggia onderdeel van het Romeinse rijk en investeerde Frederick II in de stad door verschillende paleizen en kerken te bouwen. In de recente geschiedenis heeft Foggia gediend als een belangrijk knooppunt tussen Noord- en Zuid-Italië.
Foggia is geen typische bestemming voor toeristen, maar het heeft een verbluffend aantal plekken die de moeite waard zijn om gezien te worden, en werkelijk prachtige architectuur zoals de Duomo en de Chiesa delle Croci.

Stranden en zee: Puglia, dankzij de langste kustlijn van Italië gelegen tussen twee zeeën, is een ware paradijs voor strand- en zee liefhebbers, die hier werkelijk verwend zullen worden. Enkele highlights zijn de kliffen en indrukwekkende rotspartijen van Otranto, de prachtige baaien bij Gallipoli – het “Juweel van Salento” – en de Gargano in het noorden, met vele prachtige goudgele zandstranden en kristalhelder water.
In het noorden (Gargano): het schiereiland Gargano is het een aaneenschakeling van indrukwekkende rotswanden die uit zee oprijzen, kalkstenen muren, intieme baaien en wit zacht zand. Langs de provinciale weg SS89, aan de kust loopt, zijn er onderweg talloze mogelijkheden om de mooiste stranden van de Gargano te zien, zoals Baia delle Zagare, Baia di Manaccora en de Spiaggia di Pizzomunno bij Vieste.