Excursies midden en west Sicilië

Low Carbon Travels werkt op Sicilië samen met een lokale organisatie voor het verzorgen van excursies en activiteiten. Tijdens je vakantie kun je een aantal interessante en duurzame excursies bij boeken:

FIETSTOUR IN HET PARCO DELLA FAVORITA – PALERMO

We fietsen in het natuurreservaat Parco della Favorita, de groene long van Palermo, tot aan het strand van Mondello, omringd door de kristalheldere zee en het witte zand. Het reservaat heeft een park van 400 hectare dat in 1799 werd gebouwd door Ferdinand III van Bourbon. Steeds veranderende uitzichten zullen van deze fietstocht een ware ontdekkingstocht maken. We zullen unieke gebieden doorkruisen en over slingerende paden fietsen op zoek naar plaatsen van cultureel en historisch belang, waaronder achttiende-eeuwse villa’s van de Siciliaanse adel.
Kosten € 55,00 p.p. (min 2 personen)

PROEVERIJ VAN BIO WIJNEN – PALERMO

Een proeverij van stijlvolle wijnen in een van de beste wijnbars van Palermo. Dankzij de kennis van sommelier Antonio Corsano, beleef je een unieke zintuiglijke ervaring door het ontdekken van de wereld van de bio wijnbouw, met een proeverij van 3 wijnen, vergezeld van lokale tapas. De proeverij van wijnen van Bocum Mixology is een nieuwe manier om bezoekers verrassende, lokale smaaksensaties te bieden. Volgens Gambero Rosso is Mixology de beste Italiaanse cocktailbar. Met uiterst elegante bewegingen worden verfijnde cocktails gemaakt op basis van de juiste ingrediënten. De buitengewone kwaliteit van de wijnen, van kleine biologische producenten, maakt een verrijkende ontdekkingsreis mogelijk. De ingrediënten zijn uiteraard puur Siciliaans, om de lokale tradities en economie te ondersteunen.
Kosten € 38,00 p.p.

KOOKWORKSHOP STREETFOOD COTTI IN FRAGRANZA – PALERMO

Een kookles van Cotti in Fragranza, een coöperatie voor re-integratie van kwetsbare mensen, in een opvangcentrum voor migranten en gehandicapten. We zullen samen Siciliaanse gerechten koken (en eten) en wijnproeven om het gemeenschapsgevoel te versterken. Dit is niet slechts een kookles, maar een ware ontmoeting, waarin de verhalen van Cotti’s ervaringen worden vermengd met de ingrediënten. De sociale beweging van Cotti in Fragranza vindt zijn oorsprong in de jeugdgevangenis Malaspina en gaat verder in de keuken van Casa San Francesco, een opvangcentrum voor migranten en gehandicapten in het hart van Ballarò. De kookworkshop duurt één uur, van 18 tot 19 uur. Chef-kok Francesco Gambino zal, samen met de jongens van het huis, de bereiding van een aantal Siciliaanse gerechten (zoals panelle en crocchè, arancine en andere Siciliaanse specialiteiten) met de deelnemers doornemen en begeleiden. Ze vertellen over hoe het werk een belangrijke sleutel is tot verandering en herstel. We eindigen met een aperitief en een proeverij van wijnen uit de Tenute Orestiadi, een coöperatie van wijnmakers die al jarenlang bezig is op het gebied van sociale hulp door middel van culturele evenementen.
Kosten € 35,00 p.p.

DANISINNI EXPERIENCE – PALERMO

Deze intrigerende excursie laat je kennis maken met de ziel van Palermo. Je bezoekt een magische plek met mensen die de leefomstandigheden van de bewoners die het moeilijk hebben willen verbeteren. Luister naar verhalen uit de oudheid, en ontdek geheime plaatsen, Arabische qanats en rivieren die al sinds mensenheugenis door het hart van Palermo stromen.
Danisinni is een fascinerende plek waar ooit één van de rivieren van de stad stroomde, omzoomd door papyrusplanten.
In de oudheid geloofde men zelfs dat er een ondergrondse verbinding was met het water van de Nijl. Dankzij de overvloed aan water, werd de hele wijk tot bijna een eeuw geleden opgevrolijkt door wasgoed, opgehangen door de wasvrouwen die de adel van de stad dienden.
Vandaag de dag is een bezoek aan Danisinni een ware reis door de tijd, door het hart van de stad maar met de stilte van het platteland; in Palermo, maar ook een beetje in Jeruzalem, zoals de Arabische trap doet vermoeden.
De zelfgebouwde huizen in de buurt, beschilderd met streetart, doen denken aan La Boca in Buenos Aires of aan een kleurrijke Braziliaanse favela. Groepjes kinderen die in de buurt rondlopen laten je voelen alsof je in Afrika of in Zuidoost-Azië bent. Doordat deze arme wijk jarenlan geïsoleerd en relatief onbekend is geweest, heeft de wijk haar identiteit goed weten te bewaren. Tegelijkertijd staan de bewoner open voor bezoekers. Dankzij een zeer actieve parochie in het gebied, gebeurt er veel in Danisinni vandaag de dag: ezels en geiten grazen in de tuinen van de kinderboerderij van de wijk, acteurs en acrobaten geven circus- en theater workshops aan de kinderen van de buurt, en de dames van de wijk delen graag de lekkerste, lokale recepten met de bezoekers die zich willen onderdompelen in dit deel van Palermo.
Kosten €18,00 p.p.

HALVE DAG OP EEN ZEILBOOT – PALERMO

Een halve dag op een zeilboot om het mooiste uitzicht van de kust van Palermo te ontdekken, van Capogallo tot Capo Zafferano, met een duik het kristalheldere water van de golf. Het is een betoverende ervaring om Palermo vanaf zee te zien. Aan de noordkant van Palermo, in de richting van de Addaura, een klein vissersdorp, ligt het strand van Mondello, een van de meest tot de verbeeldingsprekende stranden van Palermo, en het natuurreservaat Capogallo, met de vuurtoren. In zuidelijke richting bereiken we de prachtige punt van Mongerbino en Capo Zafferano, die het begin van de Golf van Palermo markeren. We duiken in het uitnodigende water van de golf en nuttigen een aperitief op de boot, met het geluid van kabbelende golven op de achtergrond, ondergedompeld in het ritme van de natuur. We zullen worden vergezeld door schippers en hun betoverende boten zoals de Sun Dream (8-9 personen), Nautilus (voor 5 personen) en Blue Silence (voor 9 personen).
Kosten € 65,00 p.p.

PAARDENTOCHT POLLINA – PARCO DELLE MADONIE

De paardentocht naar de Pollina rivier is een fantastische ervaring die je in staat stelt om een gebied van zeldzame schoonheid te verkennen in het oosten van de Madonie. Door bossen (kurkeiken, steeneiken, honderd jaar oude olijfbomen) en mediterrane struiken (heide, lentisken, brem, arbutus) kom je binnen een paar uur aan bij de beroemde kloven. Hier vernauwt de rivier Pollina zich tussen de kalkstenen kloven die gedurende millennia gevormd zijn door de werking van water, om een tot de verbeelding sprekende plaats te vormen. Zodra je aankomt, na in de schaduw van de bomen van een uitgestrekte citrus boomgaard van je paard gestapt te zijn, kun je de rivier met behulp van rubberboten (€ 10,00) afvaren en het prachtige spel van zonnestralen bewonderen die, weerspiegeld in het water, een heel speciaal effect creëren. Als het weer en de tijd het toelaten, kun je ook een klein strand bezoeken, zwemmen en zonnebaden. Picnick is inbegrepen, na een bezoek aan de kloven. Terugkomst in de namiddag.
Kosten €60,00 p.p.

MANNA DELLE MADONIE – PARCO DELLE MADONIE

Manna, een kostbaar sap afkomstig uit bomen, wordt alleen geproduceerd op Sicilië, in de Madonie. In het verleden waren er duizenden hectares met essen, vooral in het noordwestelijke deel van de regio; vervolgens werden ze in de loop der tijd teruggebracht tot 250, geconcentreerd op het grondgebied van Castelbuono, waarvan slechts 20-30% nog steeds productief is. En niet toevallig, is hier het hoofdkantoor van de universiteit van Palermo voor behoud en verbetering van de biodiversiteit gevestigd. Manna is een uniek sap, dat je minstens een keer in je leven (in de zomerperiode) moet proberen te extraheren: de schors van de essen wordt gegraveerd met de mannaruòlu (een soort mes), dan komt er een harsachtige blauwe substantie uit, dat geschrapt wordt. Eenmaal blootgesteld aan de zon, stolt het sap om witachtige stalactieten te vormen. Een echt unicum. De manna die meteen stalactiet wordt en niet in contact komt met de schors is de meest zuivere: het wordt “de uitverkorene” genoemd door het Slow Food Presidium, in het leven geroepen om de productietechniek te verbeteren en dit product te beschermen tegen mogelijke namaak. Als het geen oogstperiode is, kun je nog steeds met de excursie mee om het product te proeven. Manna wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof, in cosmetica en in de farmaceutisch industrie, als ontgiftende stof. Maar manna is niet alleen een waardevol product voor de gezondheid; het is ook belangrijk vanuit een economisch oogpunt. In feite was de cultivatie van manna de hoofdactiviteit van de Madonite-families, en was dit tot de tweede naoorlogse periode zeer winstgevend. Twee telers hebben de eerste aan manna-gewijde winkel geopend in Palermo.
Kosten € 30,00 p.p. (min. 2 deelnemers)

WIJNPROEVERIJ IN NATUURRESERVAAT GORGHI TONDI – OMGEVING TRAPANI

Wijnproeven in de Gorghi Tondi-kelder, in het prachtige en gelijknamige natuurreservaat. Gorghi Tondi is een van de belangrijkste kelders voor het gebied Mazara del Vallo, gelegen in een natuurlijke oase van een zeldzame schoonheid. Open weilanden richting zee, zoutpannen en een constante zeebries. Wijngaarden zover het oog reikt, afgewisseld met kleine bossen met mediterrane struiken, drassige gebieden en olijfbomen. Gorghi Tondi is de ongerepte habitat van een mooi en tot de verbeelding sprekend Sicilië. De archeologische gebieden van Segesta en Selinunte en de kust met de prachtige en kristalheldere zee, maken van Gorghi Tondi een zeer gewilde bestemming voor het wijntoerisme. Tijdens de proeverij bieden we je de beste selectie Gorghi Tondi-wijnen (4 labels) om een exclusieve en specifieke wijnkennis te ontwikkelen. De proeverij omvat een bezoek aan de kelder en de vatkamer.
Kosten € 25,00 p.p.

CAICCO OP DE EGADISCHE EILANDEN – OMGEVING TRAPANI

Een dag aan boord van een houten caique in de wateren van het grootste zeegebied van Europa: de Egadische eilanden, bij de twee eilanden Favignana, de vlinder, en Levanzo, de kleinste en wildste. Eenmaal op weg naar Favignana begint het genieten van de mooiste panorama’s: de beroemde en spectaculaire baaien – Cala Rossa, Cala Azzurra, Bue Marino – de kristalheldere zee van het natuurreservaat, de mythische landschappen waarin Ulysses aanmeerde, beschreven in de Odyssee. Eenmaal voor anker bij het eiland, biedt de kapitein de passagiers een lunch aan die hij zelf heeft bereid, op basis van typische Siciliaanse producten: couscous en gegrilde verse vis. Daarna is er een stop bij de jachthaven, om het historische centrum van het eiland te bezoeken. Als je Favignana verlaat, stop je in Levanzo voor een duik in de heldere, blauwe zee. Op verzoek biedt de bemanning snorkeluitrusting om de zeebodem van dit kleine paradijs te ontdekken. De gebruikte houten caique is 26 meter lang, heeft voldoende ruimte (zonnedek, bar) en is geschikt voor maximaal 30 personen.
Kosten € 80,00 p.p.

MOTHIA & MARSALA, WIJNPROEVERIJ EN CULTURELE WANDELING – OMGEVING TRAPANI

Een goddelijke dag met een intense smaak: we gaan varen bij het eiland-museum Mothia, terwijl we de meest authentieke Siciliaanse wijnen proeven en heerlijk gaan slenteren door Marsala. We zullen bij Mothia rondvaren aan boord van een typische platte kiellagune boot, om vervolgens ook langs de andere eilanden die deel uitmaken van de Stagnone archipel te varen, de grootste lagune van Sicilië. Tot voor kort was het eiland te voet bereikbaar dankzij een Fenicische onderwaterweg, nu is de weg door het stijgen van het water volledig onder water komen te liggen. Mothia is een maritiem, militair en archeologisch centrum, waar een van de mooiste Fenicische beelden ooit gevonden werd; de jongen uit Mothia. We zullen uitstekende wijnen proeven, we moeten alleen ter plekke beslissen uit welke kelder: Donnafugata, Florio, Caruso of Mininni.
Daarna lopen we tussen de tonnen waarin de goede wijn veroudert en vervolgens komen we aan in Marsala, de stad van de wijn en van de zee. Vanaf zee kwamen vele overheersers die Marsala een boeiende mix van culturen brachten, en het unieke multiculturele karakter smeedden. Vanaf zee kwam ook de Engelsman Woodham, die de door de lokale boeren geproduceerde wijn, de Marsala-likeur, ontdekte en bekend maakte.
Kosten € 85,00 p.p.

Je kunt deze excursies toevoegen in de boekingsformulier op de pagina van elke reispakket of van de losse accommodatie.