Excursies midden en oost Sicilië

Low Carbon Travels werkt op Sicilië samen met een lokale organisatie voor het verzorgen van excursies en activiteiten. Tijdens je vakantie kun je een aantal interessante en duurzame excursies bij boeken:

FIETSTOUR IN HET PARCO DELLA FAVORITA – PALERMO

We fietsen in het natuurreservaat Parco della Favorita, de groene long van Palermo, tot aan het strand van Mondello, omringd door de kristalheldere zee en het witte zand. Het reservaat heeft een park van 400 hectare dat in 1799 werd gebouwd door Ferdinand III van Bourbon. Steeds veranderende uitzichten zullen van deze fietstocht een ware ontdekkingstocht maken. We zullen unieke gebieden doorkruisen en over slingerende paden fietsen op zoek naar plaatsen van cultureel en historisch belang, waaronder achttiende-eeuwse villa’s van de Siciliaanse adel.
Kosten € 55,00 p.p. (min 2 personen)

PROEVERIJ VAN BIO WIJNEN – PALERMO

Een proeverij van stijlvolle wijnen in een van de beste wijnbars van Palermo. Dankzij de kennis van sommelier Antonio Corsano, beleef je een unieke zintuiglijke ervaring door het ontdekken van de wereld van de bio wijnbouw, met een proeverij van 3 wijnen, vergezeld van lokale tapas. De proeverij van wijnen van Bocum Mixology is een nieuwe manier om bezoekers verrassende, lokale smaaksensaties te bieden. Volgens Gambero Rosso is Mixology de beste Italiaanse cocktailbar. Met uiterst elegante bewegingen worden verfijnde cocktails gemaakt op basis van de juiste ingrediënten. De buitengewone kwaliteit van de wijnen, van kleine biologische producenten, maakt een verrijkende ontdekkingsreis mogelijk. De ingrediënten zijn uiteraard puur Siciliaans, om de lokale tradities en economie te ondersteunen.
Kosten € 38,00 p.p.

KOOKWORKSHOP STREETFOOD COTTI IN FRAGRANZA – PALERMO

Een kookles van Cotti in Fragranza, een coöperatie voor re-integratie van kwetsbare mensen, in een opvangcentrum voor migranten en gehandicapten. We zullen samen Siciliaanse gerechten koken (en eten) en wijnproeven om het gemeenschapsgevoel te versterken. Dit is niet slechts een kookles, maar een ware ontmoeting, waarin de verhalen van Cotti’s ervaringen worden vermengd met de ingrediënten. De sociale beweging van Cotti in Fragranza vindt zijn oorsprong in de jeugdgevangenis Malaspina en gaat verder in de keuken van Casa San Francesco, een opvangcentrum voor migranten en gehandicapten in het hart van Ballarò. De kookworkshop duurt één uur, van 18 tot 19 uur. Chef-kok Francesco Gambino zal, samen met de jongens van het huis, de bereiding van een aantal Siciliaanse gerechten (zoals panelle en crocchè, arancine en andere Siciliaanse specialiteiten) met de deelnemers doornemen en begeleiden. Ze vertellen over hoe het werk een belangrijke sleutel is tot verandering en herstel. We eindigen met een aperitief en een proeverij van wijnen uit de Tenute Orestiadi, een coöperatie van wijnmakers die al jarenlang bezig is op het gebied van sociale hulp door middel van culturele evenementen.
Kosten € 35,00 p.p.

DANISINNI EXPERIENCE – PALERMO

Deze intrigerende excursie laat je kennis maken met de ziel van Palermo. Je bezoekt een magische plek met mensen die de leefomstandigheden van de bewoners die het moeilijk hebben willen verbeteren. Luister naar verhalen uit de oudheid, en ontdek geheime plaatsen, Arabische qanats en rivieren die al sinds mensenheugenis door het hart van Palermo stromen.
Danisinni is een fascinerende plek waar ooit één van de rivieren van de stad stroomde, omzoomd door papyrusplanten.
In de oudheid geloofde men zelfs dat er een ondergrondse verbinding was met het water van de Nijl. Dankzij de overvloed aan water, werd de hele wijk tot bijna een eeuw geleden opgevrolijkt door wasgoed, opgehangen door de wasvrouwen die de adel van de stad dienden.
Vandaag de dag is een bezoek aan Danisinni een ware reis door de tijd, door het hart van de stad maar met de stilte van het platteland; in Palermo, maar ook een beetje in Jeruzalem, zoals de Arabische trap doet vermoeden.
De zelfgebouwde huizen in de buurt, beschilderd met streetart, doen denken aan La Boca in Buenos Aires of aan een kleurrijke Braziliaanse favela. Groepjes kinderen die in de buurt rondlopen laten je voelen alsof je in Afrika of in Zuidoost-Azië bent. Doordat deze arme wijk jarenlan geïsoleerd en relatief onbekend is geweest, heeft de wijk haar identiteit goed weten te bewaren. Tegelijkertijd staan de bewoner open voor bezoekers. Dankzij een zeer actieve parochie in het gebied, gebeurt er veel in Danisinni vandaag de dag: ezels en geiten grazen in de tuinen van de kinderboerderij van de wijk, acteurs en acrobaten geven circus- en theater workshops aan de kinderen van de buurt, en de dames van de wijk delen graag de lekkerste, lokale recepten met de bezoekers die zich willen onderdompelen in dit deel van Palermo.
Kosten €18,00 p.p.

HALVE DAG OP EEN ZEILBOOT – PALERMO

Een halve dag op een zeilboot om het mooiste uitzicht van de kust van Palermo te ontdekken, van Capogallo tot Capo Zafferano, met een duik het kristalheldere water van de golf. Het is een betoverende ervaring om Palermo vanaf zee te zien. Aan de noordkant van Palermo, in de richting van de Addaura, een klein vissersdorp, ligt het strand van Mondello, een van de meest tot de verbeeldingsprekende stranden van Palermo, en het natuurreservaat Capogallo, met de vuurtoren. In zuidelijke richting bereiken we de prachtige punt van Mongerbino en Capo Zafferano, die het begin van de Golf van Palermo markeren. We duiken in het uitnodigende water van de golf en nuttigen een aperitief op de boot, met het geluid van kabbelende golven op de achtergrond, ondergedompeld in het ritme van de natuur. We zullen worden vergezeld door schippers en hun betoverende boten zoals de Sun Dream (8-9 personen), Nautilus (voor 5 personen) en Blue Silence (voor 9 personen).
Kosten € 65,00 p.p.

PAARDENTOCHT POLLINA – PARCO DELLE MADONIE

De paardentocht naar de Pollina rivier is een fantastische ervaring die je in staat stelt om een gebied van zeldzame schoonheid te verkennen in het oosten van de Madonie. Door bossen (kurkeiken, steeneiken, honderd jaar oude olijfbomen) en mediterrane struiken (heide, lentisken, brem, arbutus) kom je binnen een paar uur aan bij de beroemde kloven. Hier vernauwt de rivier Pollina zich tussen de kalkstenen kloven die gedurende millennia gevormd zijn door de werking van water, om een tot de verbeelding sprekende plaats te vormen. Zodra je aankomt, na in de schaduw van de bomen van een uitgestrekte citrus boomgaard van je paard gestapt te zijn, kun je de rivier met behulp van rubberboten (€ 10,00) afvaren en het prachtige spel van zonnestralen bewonderen die, weerspiegeld in het water, een heel speciaal effect creëren. Als het weer en de tijd het toelaten, kun je ook een klein strand bezoeken, zwemmen en zonnebaden. Picnick is inbegrepen, na een bezoek aan de kloven. Terugkomst in de namiddag.
Kosten €60,00 p.p.

MANNA DELLE MADONIE – PARCO DELLE MADONIE

Manna, een kostbaar sap afkomstig uit bomen, wordt alleen geproduceerd op Sicilië, in de Madonie. In het verleden waren er duizenden hectares met essen, vooral in het noordwestelijke deel van de regio; vervolgens werden ze in de loop der tijd teruggebracht tot 250, geconcentreerd op het grondgebied van Castelbuono, waarvan slechts 20-30% nog steeds productief is. En niet toevallig, is hier het hoofdkantoor van de universiteit van Palermo voor behoud en verbetering van de biodiversiteit gevestigd. Manna is een uniek sap, dat je minstens een keer in je leven (in de zomerperiode) moet proberen te extraheren: de schors van de essen wordt gegraveerd met de mannaruòlu (een soort mes), dan komt er een harsachtige blauwe substantie uit, dat geschrapt wordt. Eenmaal blootgesteld aan de zon, stolt het sap om witachtige stalactieten te vormen. Een echt unicum. De manna die meteen stalactiet wordt en niet in contact komt met de schors is de meest zuivere: het wordt “de uitverkorene” genoemd door het Slow Food Presidium, in het leven geroepen om de productietechniek te verbeteren en dit product te beschermen tegen mogelijke namaak. Als het geen oogstperiode is, kun je nog steeds met de excursie mee om het product te proeven. Manna wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof, in cosmetica en in de farmaceutisch industrie, als ontgiftende stof. Maar manna is niet alleen een waardevol product voor de gezondheid; het is ook belangrijk vanuit een economisch oogpunt. In feite was de cultivatie van manna de hoofdactiviteit van de Madonite-families, en was dit tot de tweede naoorlogse periode zeer winstgevend. Twee telers hebben de eerste aan manna-gewijde winkel geopend in Palermo.
Kosten € 30,00 p.p. (min. 2 deelnemers)

WIJNPROEVERIJ OP DE ETNA

Tijdens deze excursie brengen we een bezoek aan een wijnmakerij op de hellingen van de Etna en krijgt u uitgebreid uitleg over het productieproces van druif tot glas!
Daarna, tijdens een wandeling door de wijngaarden, volgt een proeverij van 4 verschillende wijnen, vergezeld door een aperitiefje. De excursie vindt elke vrijdag plaats.
Kosten € 45,00 p.p. (min 2/max 10 deelnemers – duur 1,5 uur)

ETNA MORNING OF ETNA EVENING

De klim naar de top van de Etna in de vroege, kalme uren van de ochtend of juist aan het begin van schemering, is een ervaring die u niet mag missen. De Etna is het hoogtepunt van het unieke Sicilië. Deze excursie stelt u in staat om veel te leren over de geschiedenis van een van de beroemdste vulkanen in de wereld, die zo’n 60 miljoen jaar oud is. Onderweg naar 2000 meter boven de zeespiegel, vertellen deskundige gidsen over hoe de hoogste vulkaan van Europa werd gevormd en over de fauna en flora die het gebied zo uniek maken. Na het bekijken van oude lavastromen, zoals die van 1991, zullen we te voet door het beroemde maanlandschap wandelen om oude inactieve kraters te ontdekken.
Door het betoverende panorama en het tot de verbeelding sprekende landschap voelt het alsof we op een andere planeet zijn. Na een korte pauze wordt de excursie hervat met een bezoek aan een lavagrot. Uitgerust met een helm met hoofdlamp bewonderen we een uniek spektakel. Onze tour gaat verder naar een uitkijkpunt om de betoverende Valle del Bove te bewonderen, de beroemde vulkanische caldera, waar de ongerepte natuur overal om ons heen welig tiert.
Deze excursie is inclusief verzekering, professionele gids en helm met hoofdlamp. Wat u zelf dient mee te nemen: geschikte schoenen (op aanvraag bieden wij gratis trekking schoenen aan), winddichte jas, drinkwater.
Kosten € 55,00 p.p. (duur 5 uur)


KOOKWORKSHOP EN BEZOEK AAN DE WATERMOLEN SANTA LUCIA BIJ PALAZZOLO ACREIDE (SYRACUSE)

Deze excursie begint met een bezoek aan de oude watermolen Santa Lucia, waar het gehele productieproces uitgelegd zal worden. Daarna wordt de groep gebracht naar een nabijgelegen cottage in de weilanden, waar aromatische kruiden geplukt en verzameld zullen worden, die nodig zijn voor de kookles die volgt, waarin brood en pizza’s bereid gaan worden.
Kosten € 145,00 p.p. (min 4/max 10 deelnemers – duur 4 uur)

BOOTTOCHT ORTIGIA (SYRACUSE)

Betoverende combinatie van lichten, kleuren en geuren van een eiland, volledig gezien vanaf zee. De boottocht om het eiland Ortigia is tot in het kleinste detail georganiseerd om de culturele bezienswaardigheden en schoonheid van de omgeving vanaf zee te bezichtigen: de gebouwen, de kleine steegjes, de Spaanse muren en de Joodse wijk. We bezoeken ook de zeegrotten met prachtige natuurlijke kristallen, stalactieten, stalagmieten en koraalformaties. In deze prachtige blauwe zee stoppen we voor een korte verfrissende pauze en vervolgen we de reis rond het eiland Ortigia, vanwaar wij het majestueuze Maniace-kasteel en de “Marina” kunnen bewonderen.
Kosten € 20,00 p.p. (duur 1,5 uur)

KAJAKKEN LANGS DE KUST VAN SYRACUSE

De excursie brengt u per kajak langs de kust van Syracuse, waar u de vele baaien en kliffen kunt bewonderen. Tijdens de tocht bezoekt u het natuurreservaat Plemmirio, het strand Gallina, en komt u tot aan de grot die grenst aan het prachtige strand van de ‘Pineta del Gelsomineto’.
De laatste stop is de rivier van het Cassibile-reservaat, ook bekend om de beroemde meren, met de gelijknamige naam, die bij de bron aanwezig zijn. Wat daar zal opvallen is het contrast tussen de golven van de zee en de rivier, rustig ondergedompeld in het riet en de boomvegetatie. Hier is het mogelijk om te zwemmen in kristalhelder water en u op te frissen voordat u terugkeert.
Kosten € 75,00 p.p. (min 3/max 2 deelnemers – duur 4 uur)

FIETSTOUR DOOR NATUURRESERVAAT PLEMMIRIO (SYRACUSE)

Het territorium van Plemmirio is uitzonderlijk vanuit het oogpunt van flora en fauna, maar ook vanuit historisch oogpunt. Kruispunt voor de passage van schepen van de Carthagers, Romeinen en Grieken, herbergt het Plemmirio-gebied, vooral in de zeebodem, verschillende amforen en vondsten uit verschillende perioden, waaronder die van de laatste wereldoorlog. Een prachtige fietstocht, begeleid door een geautoriseerde gids, die het verhaal van deze betoverende plek gepassioneerd zal vertellen.
Kosten € 40,00 p.p. (de kosten zijn inclusief gids en fietshuur. Min 4/max 10 deelnemers – duur 3 uur)

DUIKEN IN HET NATUURRESERVAAT PLEMMIRIO (SYRACUSE)

De kust van Syracuse en het beschermd zeegebied van Plemmirio zijn altijd al een paradijs geweest voor duikers en liefhebbers van de zee. Opgericht in 2004, is het nu een speciaal beschermd gebied geworden vanwege zijn karakteristieke fauna. Een smaragdgroene zee, een gebied van groot belang vanuit een landschappelijk oogpunt, met kliffen en grotten en archeologische vondsten. De kust van Syracuse, antieke poort van het Helleense Oosten, is de thuisbasis van amforen, ankers en verschillende vondsten uit alle tijdperken, waaronder die van de laatste wereldoorlog.
Kosten € 100,00 p.p. (voor personen zonder brevet en/of duikervaring)
of
Kosten € 80,00 p.p. (voor ervaren duikers reeds in bezit van brevet).
De kosten zijn inclusief instructeur en duikuitrusting.
Min 2 / max 10 deelnemers – duur 3 uur.

Je kunt deze excursies toevoegen in de boekingsformulier op de pagina van elke reispakket of van de losse accommodatie.