Manna, een kostbaar sap afkomstig uit bomen, wordt alleen geproduceerd op Sicilië, in de Madonie. In het verleden waren er duizenden hectares met essen, vooral in het noordwestelijke deel van de regio; vervolgens werden ze in de loop der tijd teruggebracht tot 250, geconcentreerd op het grondgebied van Castelbuono, waarvan slechts 20-30% nog steeds productief is.
En niet toevallig, is hier het hoofdkantoor van de universiteit van Palermo voor behoud en verbetering van de biodiversiteit gevestigd. Manna is een uniek sap, dat je minstens een keer in je leven (in de zomerperiode) moet proberen te extraheren: de schors van de essen wordt gegraveerd met de mannaruòlu (een soort mes), dan komt er een harsachtige blauwe substantie uit, dat geschrapt wordt. Eenmaal blootgesteld aan de zon, stolt het sap om witachtige stalactieten te vormen. Een echt unicum.
De manna die meteen stalactiet wordt en niet in contact komt met de schors is de meest zuivere: het wordt “de uitverkorene” genoemd door het Slow Food Presidium, in het leven geroepen om de productietechniek te verbeteren en dit product te beschermen tegen mogelijke namaak. Als het geen oogstperiode is, kun je nog steeds met de excursie mee om het product te proeven. Manna wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof, in cosmetica en in de farmaceutisch industrie, als ontgiftende stof.
Maar manna is niet alleen een waardevol product voor de gezondheid; het is ook belangrijk vanuit een economisch oogpunt. In feite was de cultivatie van manna de hoofdactiviteit van de Madonite-families, en was dit tot de tweede naoorlogse periode zeer winstgevend. Twee telers hebben de eerste aan manna-gewijde winkel geopend in Palermo.