REISTIPS VILLA TRIGONA

Villa Romana del Casale: de Villa Romana del Casale, nabij Piazza Armerina, staat bekend om de prachtige mozaïekvloeren uit de laat Romeinse tijd. De Villa is één van de populairste attracties van Sicilië. De mozaïeken behoren tot de grootste en mooiste uit de klassieke oudheid. Ze zijn vervaardigd door Noord-Afrikaanse mozaïekkunstenaars. Behalve de mozaïeken is de villa zelf ook zeer indrukwekkend. De grootte van de villa toont de rijkdom van de Romeinen die deze bouwden en is ongeëvenaard. De villa is over verschillende terrassen verdeeld en telt vier zones.

Caltagirone: Caltagirone, op 600 m hoogte, is beroemd om de aardewerk- en terracottafabricage. Tussen de boven- en benedenstad ligt de beroemde betegelde trap uit 1608. Caltagirone ligt op de plaats waar al in de Steentijd (3e millenium v.C.) bewoning was. De Arabieren noemden het Qalat-al-Ghiran (kasteel boven de grotten), vandaar de naam. Bij de aardbeving van 1693 is de stad compleet verwoest, en daarna in de 17e en 18e eeuw herbouwd in barokstijl.

Ragusa en Noto: liefhebbers van barok architectuur moeten beslist een bezoek brengen aan Ragusa en Noto! Aan het eind van de 17de eeuw werd Sicilië getroffen door een aardbeving en van Ragusa en Noto bleef niet veel heel over. Na de aardbeving bouwde men de steden weer op, ditmaal in barokke stijl, waarvan je vandaag de dag nog kunt genieten.

Het barokke stadscentrum van Noto bestaat in feite uit drie parallel lopende straten met daarop haaks kruisende zijstraten. Een straatje dat je niet mag missen is de Via Nicolaci, waaraan het mooie Palazzo Nicolaci di Villadorata gelegen is. Verder verken je de pracht van Noto, die hier en daar nog wel wat oppoetsbeurten kan gebruiken, het beste door een zigzagwandeling door de hoofdstraten en de diverse zijstraatjes te maken.

Ragusa bestaat uit twee delen, het moderne hoger gelegen Ragusa Superiore en het oude lager gelegen, Ragusa Ibla. In Ragusa Ibla vindt je, net als in Noto, mooie barok architectuur. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de domkerk, de Duomo San Giorgio. Ook in Ragusa zijn diverse palazzi te vinden, waaronder het Palazzo Cosentini en het Palazzo Rocca.