REISTIPS RELAIS TERRE DI TERRE

Het stadje Avetrana is een minder bekend pareltje, en daardoor een authentieke bestemming, ver van de gebaande toeristische paden en vrijwel onaangetast door de buitenwereld. Het is een ongelooflijk fraai stadje om te ontdekken en heerlijk rond te wandelen. Daarnaast zijn er een aantal prachtige strandjes te vinden. Dit is echt een geweldige locatie om kennis te maken met de authentieke Italiaanse manier van leven…
Het gebied rond Avetrana wordt sinds de Neolithische periode bewoond en in het stadje zelf zijn veel verschillende tijdperken terug te vinden. Een bezoek waard zijn het indrukwekkende Normandische kasteel, de prachtige 18e-eeuwse Chiesa Madre, het adembenemende 17e-eeuwse complex van het keizerlijke paleis en meerdere archeologisch interessante locaties uit verschillende perioden. Een bezoek aan Avetrana staat garant voor heerlijk rondwandelen en genieten van het stadje en de verschillende periodes die in de architectuur naar voren komen, het bewonderen van de karakteristieke straatjes, genieten van heerlijke maaltijden en het opdoen van de authentieke sfeer van de stad.

Gallipoli is een populaire vissershaven en strandbestemming op het schiereiland Salento. Hoewel het populair is bij Italianen, is het niet bekend bij toeristen en is het dus nog mogelijk om te genieten van een meer ‘authentieke’ vakantie in Italië. Gallipoli is verdeeld in twee zones, de ‘oude stad’ en de nieuwe stad. De oude stad is gebouwd op een eiland dat nu is verbonden met het vasteland door een brug en het is dit deel dat de meeste belangstelling heeft van bezoekers. De oude stad wordt gekenmerkt door de mix van gebouwen die dateren uit verschillende tijdperken en culturen. Het stratenplan van de oude stad, met veel smalle en kronkelige straatjes, herinnert ons aan de islamitische stijl en dateert uit de periode van de Moorse overheersing rond 900 na Christus. Start uw bezoek aan de oude stad Gallipoli vanaf het kasteel Angioino, gebouwd om de stad te verdedigen en volledig omringd door de zee. Het kasteel was vroeger via een ophaalbrug verbonden met het vasteland. Het belangrijkste religieuze monument om te ontdekken in Gallipoli is ongetwijfeld de kathedraal van Sant’Agata, gebouwd in 1629 en gelegen nabij het centrum van de stad, omringd door talloze paleizen. Dit is het belangrijkste barokke architectuurgebouw in Gallipoli. Naast vele indrukwekkende kunstwerken zijn er in de kathedraal talloze relieken van heiligen bewaard gebleven.

Otranto is een historische badplaats en haven aan de Adriatische kust. Het is een kleine plaats met een heerlijke vakantiesfeer. De beeldschone blauwe wateren, witte gebouwen en duikrotsen maken Otranto de frequente coverster van kaarten, boeken en artikelen over Puglia.
De stad ligt in de provincie Lecce en ligt dicht bij het meest oostelijke punt van Italië. Op een heldere dag is het mogelijk om over de Straat van Otranto naar Albanië te kijken. Net als veel in Puglia, ook Otranto heeft een kleurrijk en gemengd verleden. Het was belangrijk als een Griekse- en vervolgens Romeinse haven, genaamd Hydruntum. Later werd het geregeerd door de Byzantijnen, de Noormannen en de Aragonese. In 1480 werd de stad binnengevallen door Turken en 800 inwoners werden geëxecuteerd omdat ze weigerden zich tot de islam te bekeren. De botten en schedels van de martelaren van Otranto zijn nu achter glas in de kathedraal gestapeld.

Lecce is zowel een toeristische bestemming voor bv. de zomer als een kunststad. Het staat vol met meesterwerken uit de Romeinse, middeleeuwse en renaissance-periode, maar bovenal is Lecce een barokke stad. Hier wordt de barok op een unieke manier uitgedrukt. Decoraties verrijken de gebouwen met de sterke kleuren van de “pietra leccese” (steen van Lecce): zachte en compacte kalkhoudende steen, met wit/ gouden kleuren. De barokstijl verspreidde zich in Lecce tijdens de Spaanse overheersing, waarbij de klassieke kunst werd vervangen en een stijl gecreëerd werd die meer ruimte liet aan de verbeelding van de kunstenaars. In het stadscentrum kun je prachtige voorbeelden bewonderen van het metselwerk in monumentale kerken, balkons en terrassen. Gezellig, divers en dicht bij zee; Lecce is een must-see plek in Puglia.

Stranden en zee: Puglia, dankzij de langste kustlijn van Italië gelegen tussen twee zeeën, is een ware paradijs voor strand- en zee liefhebbers, die hier werkelijk verwend zullen worden. Enkele highlights zijn de kliffen en indrukwekkende rotspartijen van Otranto, de prachtige baaien bij Gallipoli – het “Juweel van Salento” – en de Gargano in het noorden, met vele prachtige goudgele zandstranden en kristalhelder water.
De hele kust van Salento (het zuidelijkste deel van Puglia) tussen Torre Pali en Pescoluse wordt vaak vergeleken met de bekende Malediven. Je vindt er de mooiste stranden van Italië en een kristalhelder blauwe water!
In het bijzonder, aan de westkust: San Pietro in Bevagna, Torre Lapillo en de Dune di Campomarino bij Maruggio (onder Taranto).