REISTIPS MASSERIA CAPECE

Cistenino is, met een prachtig historisch stadscentrum dat in de laatste eeuwen amper veranderd is, zeker een bezoek meer dan waard. Je kunt er veel idyllische, schaduwrijke straten, historische kerken en elegante piazze (pleinen) vinden. Tijdens een wandeling kom je een paar panoramische uitzichten tegen die je het omliggende platteland laten zien, met ook hier de typische trulli en stapelmuren die over de golvende heuvels en groene velden verspreid liggen. Cisternino is ook bekend om enkele architecturale wondertjes, waaronder de Normandisch-Zwabische toren uit de 13de eeuw en de 14de -eeuwse kerk van San Nicola met voorgevel uit de 18de eeuw en funderingen uit de 6de eeuw. Neem verder een kijkje in de barokke kerk van San Cataldo of het indrukwekkende Palazzo Amati.

Alberobello, de Valle D’Itria en de trulli: Alberobello maakt deel uit van de Valle D’Itria, een vallei beroemd om haar trulli. Behalve in Alberobello vind je ook rondom de plaatsen Locorotondo, Ceglie Messapico, Cisternino, Martina Franca e Castellana Grotte tientallen trulli. De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en is een typische, in het rond gebouwd wit huisje, met een grijs puntdak, opgebouwd uit blokken kalksteen. Het lijkt zo uit een sprookje te komen. Alberobello heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst veroverd.

Lecce is zowel een toeristische bestemming voor bv. de zomer als een kunststad. Het staat vol met meesterwerken uit de Romeinse, middeleeuwse en renaissance-periode, maar bovenal is Lecce een barokke stad. Hier wordt de barok op een unieke manier uitgedrukt. Decoraties verrijken de gebouwen met de sterke kleuren van de “pietra leccese” (steen van Lecce): zachte en compacte kalkhoudende steen, met wit/ gouden kleuren. De barokstijl verspreidde zich in Lecce tijdens de Spaanse overheersing, waarbij de klassieke kunst werd vervangen en een stijl gecreëerd werd die meer ruimte liet aan de verbeelding van de kunstenaars. In het stadscentrum kun je prachtige voorbeelden bewonderen van het metselwerk in monumentale kerken, balkons en terrassen. Gezellig, divers en dicht bij zee; Lecce is een must-see plek in Puglia.

Ostuni staat bekend als de città bianca, de witte stad. Het oude centrum heeft een eigenaardige naam, la Terra, wat in het Italiaans het land, de grond maar ook de aarde betekent. La Terra loopt helemaal rond de kern van de stad, de kathedraal, die op het hoogste punt staat. Het centrum is een doolhof van smalle straatjes, trappen, kleine binnenplaatsen, vol met winkels en restaurants. De schoonheid van Ostuni zit ‘m in de bijzondere mix van kenmerken uit diverse windstreken, zoals de witte huizen die wijzen op een oosterse modellering van de stad; de omringende muren gebouwd door de Messapi en opnieuw ontworpen door de Aragonesi. De gelaagdheid van de stad is in overeenstemming met de verschillende periodes van zijn historische groei; de architectuur is in harmonie met het omliggende landschap dat bestaat uit olijfbomen die tot de Adriatische zee reiken. Een gelukkige combinatie die van Ostuni een van de meeste bijzondere steden van Puglia heeft gemaakt, waar je een heerlijke vakantiedag door kunt brengen.

Stranden en zee: Puglia, dankzij de langste kustlijn van Italië gelegen tussen twee zeeën, is een ware paradijs voor strand- en zee liefhebbers, die hier werkelijk verwend zullen worden. Enkele highlights zijn de kliffen en indrukwekkende rotspartijen van Otranto, de prachtige baaien bij Gallipoli – het “Juweel van Salento” – en de Gargano in het noorden, met vele prachtige goudgele zandstranden en kristalhelder water.