REISTIPS DORIC BOUTIQUE HOTEL

Agrigento: stad van de Vallei der Tempels. De stad Agrigento is bij de meeste toeristen hoofdzakelijk bekend om de Vallei der Tempels, die enkele kilometers van de stad verwijderd ligt. Agrigento is zelf echter meer dan de moeite waard voor een kort bezoek; in het compacte centrum zijn diverse bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan een schitterend theater, een eeuwenoude kathedraal en ga zo maar door. De stad kent hetzelfde verleden als veel andere steden op Sicilië: ze werd gesticht in de zesde eeuw voor Christus door de Grieken maar werd later verwoest door de Carthagers. Daarop werd de stad ingenomen door de Romeinen. Ondanks de vele plunderingen en machtsovernames zijn de tempels in de omgeving van Agrigento verbazingwekkend goed bewaard gebleven. Agrigento zelf heeft een middeleeuws centrum met een stratenpatroon uit deze periode. In de avond en nacht heb je vanuit de stad een schitterend uitzicht op de Vallei der Tempels. Er zijn zelfs enkele restaurants te vinden die een balkon hebben met uitzicht op de vallei.

Scala dei Turchi: deze prachtige rots ligt in een klein gehucht net buiten Agrigento in Realmonte. Volg de weg vanuit Agrigento naar het strand en je komt de bordjes naar de rots en Realmonte vanzelf tegen. Via een klein trappetje kom je bij de rots aan op het strand. Dit witte kalksteenklif is prachtig uitgesleten in de vorm van trappen. De naam Scala dei Turchi betekent, vrij vertaald, zoiets als trap van de Turken. En in zekere zin klopt dit ook. In de tijd dat de middellandse zee nog geteisterd werd door woeste en wilde zeerovers gebruikten Turkse zeerovers deze trappen om hun buit aan land te brengen. De rots biedt immers een prachtige gelegenheid om naar boven te klauteren. Tegenwoordig vind je geen piraten meer op de rots, alleen maar toeristen en zonaanbidders. Op warme zonnige dagen is dit een geliefde plaats om te zonnebaden en te genieten van de heerlijke groene zee.

Sciacca: Sciacca is schilderachtig gelegen op een terras boven zee. Het heeft een vissershaven en een mineraal bad sinds de Romeinse tijd, Sciaccamare, dat zich op 5 km ten oosten van de stad bevindt. De stad is gesticht door Selinunte. De Romeinen stichtten de “Thermae Selinuntiae” in de 3e eeuw v.C. De naam Sciacca komt van de Arabieren. De belangrijkste trekpleister van Sciacca is het Piazza Scandaliato: dit is een goede plek om je bezoek aan het stadje te beginnen, want er is ook een VVV-kantoor op het plein. Sciacca is niet een standaard toeristische bestemming, maar het heeft opvallend veel te bieden.