REISTIPS DONNA CORALY

Het resort Donna Coraly e Casale Fradama ligt in de “Val di Noto” in een gebied dat geldt als openluchtmuseum voor wat betreft de Siciliaanse barok. Acht plaatsjes in het zuidoosten van Sicilië staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de barokke architectuur: Noto, Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Palazzolo, Scicli, Modica en Ragusa.

Ragusa en Noto: liefhebbers van barok architectuur moeten beslist een bezoek brengen aan Ragusa en Noto! Aan het eind van de 17de eeuw werd Sicilië getroffen door een aardbeving en van Ragusa en Noto bleef niet veel heel over. Na de aardbeving bouwde men de steden weer op, ditmaal in barokke stijl, waarvan je vandaag de dag nog kunt genieten.

Het barokke stadscentrum van Noto bestaat in feite uit drie parallel lopende straten met daarop haaks kruisende zijstraten. Een straatje dat je niet mag missen is de Via Nicolaci, waaraan het mooie Palazzo Nicolaci di Villadorata gelegen is. Verder verken je de pracht van Noto, die hier en daar nog wel wat oppoetsbeurten kan gebruiken, het beste door een zigzagwandeling door de hoofdstraten en de diverse zijstraatjes te maken.

Ragusa bestaat uit twee delen, het moderne hoger gelegen Ragusa Superiore en het oude lager gelegen, Ragusa Ibla. In Ragusa Ibla vindt je, net als in Noto, mooie barok architectuur. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de domkerk, de Duomo San Giorgio. Ook in Ragusa zijn diverse palazzi te vinden, waaronder het Palazzo Cosentini en het Palazzo Rocca.

Siracusa en Ortigia: Syracuse is een grote stad in het zuidoostelijke deel van Sicilië. Net als veel andere steden en plaatsen op Sicilië is de stad gesticht als Griekse kolonie. Het Griekse theater herinnert nog aan deze periode. Het historische centrum van Syracuse is te vinden op het eiland Ortigia, dat enkele tientallen meters voor de kust van de stad te vinden is. In dit deel van de stad zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden te vinden, zoals de Dom van Syracuse en het Castello Maniance. Het eiland Ortigia is tevens het meest toeristische deel van de stad. Als je wilt winkelen, lekker wilt eten of gewoon even wilt relaxen op een terrasje dan is dit de beste en mooiste plek. Ook in het deel van de stad dat op het vaste land te vinden is, zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden zoals een archeologisch park en de oudste kerk op Sicilië. Het historische centrum van de stad Syracuse staat samen met de rots necropolis van Pantalica op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Stranden: Ragusa kun je prachtige goudgele stranden vinden, waar je in het kristalheldere water heerlijk kunt zwemmen. De stranden zijn schoon en er komen minder toeristen dan aan de noord- of oostkust. De mooiste stranden zijn: Isola delle, Marina di Ragusa, Marina di Modica, Pozzallo en Sampieri.