REISTIPS AGROTURISMO XERECA

Ibiza stad – Dalt Vila: de kolossale beschermende muren van Ibiza bereiken een hoogte van meer dan 25 meter en omvatten zeven bastions. Deze vestingwerken, die ’s nachts opvallend verlicht zijn, werden in het Renaissance-tijdperk gebouwd om de inwoners van Ibiza te beschermen tegen de dreiging van aanvallen door Noord-Afrikaanse overvallers en de Turkse marine. In minder dan een uur kun je de hele omtrek van 2 km van de 16e-eeuwse wallen lopen, die ontworpen zijn om zware artillerie te weerstaan. Onderweg geniet je van een geweldig uitzicht over de haven en naar het zuiden over het water richting Formentera.

Het prachtige, duizelingwekkende eiland Es Vedrà, voor de zuidwestpunt van Ibiza, is een van de meest verrassende bezienswaardigheden in de Balearen en komt plotseling uit de glinsterende Middellandse Zee tevoorschijn als een vulkaan. Het wordt geassocieerd met tal van lokale mythen en legendes, van sirenes tot UFO’s tot de Maagd Maria. Omdat de zuidkustweg van Ibiza wordt omgeven door hoge bergen, is het effect betoverend wanneer Es Vedrà onverwacht in beeld komt. Je kunt het eiland niet bezoeken, maar om het belangrijkste uitkijkpunt Es Vedrà te bereiken, neem je de afslag Torre des Savinar, 1 km ten zuidoosten van Cala d’Hort. Parkeer na 500m (het is een hobbelige rit) en loop de laatste 10 minuten.

Playa de Ses Salines: ongetwijfeld het beste strand van Ibiza, met prachtig wit zand, een heldere zee, omringd door glooiende zandduinen en een Sabina-dennenbos. De zonzoekers komen hierheen om de gebronsde, felbegeerde Ibiza-look te verkrijgen.

Las Salinas (zoutvlaktes): deze zoutvlakten, gelegen tussen de twee eilanden Ibiza en Formentera, zijn echt een lust voor het oog. Ze glinsteren prachtig terwijl het zonlicht het betoverende roze getinte water raakt. De moerassen worden ook gebruikt als tussenstop voor trekvogels, houd je ogen open voor flamingo’s en andere zeldzame vogels van augustus tot oktober. Het natuurreservaat Las Salinas op Ibiza en Formentera vormt een groot ecologisch gebied met veel diversiteit en bijzondere kenmerken. Vergeet niet om wat “sal de Ibiza” te kopen om mee naar huis te nemen als klein aandenken.

Een van de beste (en soms over het hoofd geziene) bezienswaardigheden van Ibiza zijn zeker de verschillende hippiemarkten. Geworteld in de hippiebeweging die in de jaren 60 op Ibiza neerstreek, zijn ze verspreid over het hele eiland en voorzien ze in elke smaak. Las Dalias in San Carlos is waarschijnlijk de bekendste hippiemarkt op het eiland vanwege de zeer uitnodigende en pittoreske sfeer. Laat je verwonderen door de exotische snuisterijen en kleurrijke kleding die je hier omgeven. Er zijn meer dan 200 kraampjes waar je ambachten van over de hele wereld kunt vinden, kleding, ongebruikelijke muziekinstrumenten, hangmatten en antiek.
Een andere markt is de Punta Arabí-markt in Es Caná. Geopend in 1973, is het de oudste en grootste hippiemarkt op Ibiza. Meer dan 500 kramen bieden ambachten van hoge kwaliteit terwijl bezoekers worden vermaakt door muziek en diverse live-optredens. Zeer charmant, je kunt jezelf hier ook trakteren op een typisch lokale maaltijd. Zorg dat je er vroeg bent om drukte te vermijden en neem gerust kinderen mee, er is een speciaal ontworpen ruimte voor hen.